Ameriški slamnik

Ameriški slamnik poskrbi za dobro odpornost

Matevž

Ameriški slamnikMed številnimi okrasnimi rastlinami, ki jih pogosto gojimo na vrtovih, so tudi številne koristne rastline. Med te vsekakor spada tudi ameriški slamnik (Echinacea purpurea). Poleg le-tega pa lahko v iste namene (okrasne in uporabne) gojimo tudi njegova sorodnika – bledi slamnik (E. pallida) in ozkolistni slamnik (E. angustifolia).

Kako gojimo ameriški slamnik

Ameriški slamniki potrebujejo za dobro uspevanje rastišče s polnim soncem. Pri izbiri tal niso preveč izbirčni in dobro uspevajo na skoraj vsakih tleh. Ameriški slamniki tudi ne potrebujejo dosti nege, le vsakih nekaj let je potrebno večje skupke nekoliko razdeliti oz. zredčiti.
Rastline si lahko namnožimo z delitvijo odraslih rastlin ali pa s semenom (semena sort kalijo v rastline, ki so enake materinskim rastlinam). Spomladi pa lahko nove rastline ustvarimo tudi s pomočjo koreninskih potaknjencev.
Odlična lastnost slamnikov pa je seveda, da niso samo v korist, temveč tudi v okras vrta. Lepo se ujemajo z različnimi okrasnimi travami kot je npr. rušnata masnica (Deschampsia cespitosa). Lahko pa ga kombiniramo tudi z bodoglavcem (Echinops sp.) ali drugimi nebinovkami (Asteraceae).

Škodljivci in druge težave

Slamniki so zelo odporne rastline, vendar lahko včasih odrasla rastlina propade brez jasnega razloga.

Kako nabiramo slamnik za uporabo

Za uporabo nabiramo cvetove ali korenine slamnika. Cvetove nabiramo, ko so povsem razviti, korenine pa nabiramo v jesenskem času. Pri tem moramo počakati, da je rastlina stara vsaj štiri leta.

Pripravimo si tinkturo

Za pripravo tinkture lahko uporabite tako cvetove kot tudi korenine ameriškega slamnika. Pri tem vzemite 150-200 g zelišča in ga namočite v 800-850 g 50-65% etanola. Mešanico pustite namočeno 5-10 dni. V tem času jo večkrat dobro premešajte, da boste zagotovili dobro ekstrakcijo snovi. Po končani ekstrakciji mešanico precedite v temno stekleničko in jo shranite v hladnem in temnem prostoru.
Odrasli lahko užijete do 25 kapljic tinkture trikrat na dan, pri otrocih starih 6-14 let pa do 10 kapljic trikrat na dan. Po nekaterih priporočilih je za uživanje najbolj učinkovita mešanica tinktur iz cvetov in korenin iz 95% tinkture iz cvetov in 5% tinkture iz korenin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja