porova zavrtalka

Porova zavrtalka napada por in čebulo

Matevž

porova zavrtalkaPorova zavrtalka je majhen leteči škodljivec rumenkasto rjave barve, ki je po velikosti nekoliko manjši od hišne muhe in nekoliko večji od čebulne muhe.

Odrasle muhe porove zavrtalke začnejo letati v prvi polovici aprila. Iz odloženih jajčec se razvijejo ličinke prvega spomladanskega rodu, ki jih najdemo v čebuli od sredine aprila do konca maja oziroma začetka junija. Odrasle žerke se v drugi polovici maja in v začetku junija zabubijo za luskolisti ali ob čebulici blizu osnove stebla in preidejo v poletno mirovanje. Odrasli osebki drugega (jesenskega) rodu se pojavijo proti koncu septembra in v oktobru. Jeseni, od sredine oktobra do novembra, ko se konča razvoj jesenskega rodu, najdemo ličinke predvsem na poru.

Kako preprečimo napad porove zavrtalke

Najbolj praktične pri ugotavljanju prisotnosti porove zavrtalke na vrtu so rumene lepljive ploščice, ki naj bodo zaradi učinkovitosti postavljene največ 30 centimetrov nad rastlinami. Z lepljivimi ploščicami boste lahko ocenili, kdaj je nalet muh največji in je potrebno čebulo pokriti z vrtno tkanino. Pri pokrivanju pazite, da rastlin ne pokrijete čisto pri tleh, saj lahko pride do nastanka plesni in gnilobe. Pokrivanje je pri zaščiti pri porovi zavrtalki nekoliko težavnejše, saj je por septembra velik in ga je veliko težje pokriti. Posajen med korenje bo delno zavarovan, vendar je pokrivanje še vedno najboljša naravna zaščita.

Ekološko zatiranje

Proti porovi zavrtalki se lahko borite tudi na ekološki način. Za škropivo lahko uporabite pripravek iz rabarbare. Stebla rastline so sicer uporabna v kulinariki, njeni listni pa so močno strupeni in jih lahko uporabimo za pripravo škropiva. Kilogram listov namočite v petih litrih vode. Vodo zavrite in kuhajte približno 10 minut. Prevretek odcedite in ohladite, nato pa ga lahko uporabljate za škropljenje po rastlinah.

Med dobrimi sosedi čebule je tudi korenje, za katerega pogosto pravijo, da lahko prepreči napad čebulne muhe. Žal je korenje spomladi, ko samice čebulne muhe odlagajo jajčeca še premajhno, da bi preprečilo napad čebulne muhe. Nasprotno pa je lahko dobra zaščita za por, ki ga pesti tudi porova zavrtalka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja