brokoli

Brokoli – zelena socvetja z vitamini in vlakninami

Matevž

brokoliBrokoli je zelenjava, ki spada med križnice in je bogata z vitamini A, D in K. Vsebuje pa tudi veliko prehranskih vlaknin. Najbolje raste in se razvija v hladnejšem delu leta.

Kdaj in kako sejemo brokoli

Zgodaj spomladi prenesemo na gredo mlade hitro rastoče rastlinice. Za jesensko sajenje pa posejte brokoli že sredi poletja, da bodo rastline proti koncu poletja dovolj velike za presaditev na gredo.

Rastline posadite nekoliko globje kot so rastle v lončkih. Med kalicami pustite 45-60 cm razmaka, da bodo imele odrasle rastline dovolj prostora. Posamezne vrste ločite s slabim metrom prostora.

Kolobar in dobri sosedi

V kolobarju brokoli sadimo za čebulo, stročnicami, solato, paradižnikom ali krompirjem. Ne smemo pa za saditi na gredo, na kateri so pred tem rastle druge križnice (npr. zelje, ohrovt, itd.)
Dobre sosede brokolija so zelena, blitva, stročnice, solata in špinača.

Pobiranje pridelka

Pri brokoliju nabiramo socvetja neodprtih cvetov skupaj z delom stebla, ki jih povezuje. Zeleni cvetni nastavki se najprej razvijejo na sredini socvetja, kasneje pa še v stranskih socvetjih. Poberemo ga, ko je socvetje povsem razvito (približno 10-15 cm premera), vendar še preden pride do odpiranja cvetov. Odstranitev osrednjih cvetov, bo vzpodbudila rast in razvoj stranskih socvetij, tako lahko brokoli nabiramo večkrat.
Nabrana socvetja brokolija skladiščite v hladilniku, saj bodo drugače kmalu postala vlaknasta in olesenela. Operite ga tik pred uporabo, saj bo moker brokoli v hladilniku hitro splesnil. V hladilniku bo brokoli zdržal približno 3-5 dni. Starejši poganjki lahko izgledajo v redu, vendar niso več okusni.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Škodljivci in bolezni

Mlade rastline imajo radi polži in gosenice kapusove muhe, starejše pa ob neustreznem kolobarjenju lahko okuži golšavost kapusnic. Od škodljivcev brokoli obiskujejo tudi listne uši in bela mušica.

Hranljivost

Pol sklede (približno 125 ml) kuhanega brokolija vsebuje:

  • 23 kalorij
  • 2,4 g vlaknin
  • 2,3 g beljakovin
  • 4,3 mg ogljikovih hidratov
  • 49 mg vitamina C
  • 53 ng folne kisline
  • 89 mg kalcija
  • 0,9 mg železa

2 odziva na “Brokoli – zelena socvetja z vitamini in vlakninami

  1. Prezgodnje cvetenje je navadno posledica prenizkih temperatur kmalu po sajenju. Lahko pa, da rastlina manjkajo hranila in so zato ostale majhne. Morda jih pognojite, da bodo dobile dovolj dušika. Le-ta spodbuja rast zelenih delov, ne pa tudi cvetenja, tako da bi lahko spodbudil rast rastlin, ne da bi že sedaj pretirano zacvetele. Lep pozdrav, Matevž

  2. Pozdravljeni! v vrt sem posadila sadike cvetače in romanesco brokoli. Problem imam, ker so nekatere sadike še čisto male, ampak sami plodovi pa že rastejo. Kako ukrepati v tem primeru? Se lahko ti plodovi potrgajo, da se preusmeri rast v listje, da se okrepi? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Eva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja