Rdeča pesa

Kako gojimo okusno rdečo peso

Matevž

Rdeča pesaRdeča pesa je priljubljena zelenjava, ki je odličen vir vitamina C. Rdeča pesa zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi, posebej antioksidativnih pigmentov betalainov, pomaga ohranjati vitalnost srca in ožilja. Poleg korenine lahko uporabljamo tudi zelene dele rastline, ki jih serviramo sveže ali kuhane in vsebuje veliko vitamina A.

Kdaj in kako sejemo rdečo peso

Rdeča pesa je precej odporna na mraz in jo lahko posadimo na gredo tudi do mesec dni pred zadnjo slano. Čeprav pese dobro rastejo ob višjih temperaturah, se kalice lažje zakoreninjajo ob nekoliko hladnejšem vremenu. Posadite rdečo peso večkrat v 3-4 tedenskih razmikih (do sredine poletja) in si tako zagotovite svež pridelek preko cele sezone.

Semena rdeče pese so v resnici skupki semen v posušenem plodu, kar pomeni, da se lahko iz enega samega “semena” razvije več rastlin. Med rastlinicami pustite približno 3-4 cm prostora, kasneje pa jih razredčite tako, da bo med njimi vsaj 5 cm prostora.

Ne pozabite preveriti tudi dobre in slabe sosede rdeče pese.

Pobiranje

Rdečo peso lahko poberemo, ko doseže zaželjeno velikost. V približno 60 dneh bodo dosegle približno 4 cm premera in so že primerne za kuhanje ali vlaganje celih korenov. Če ji zagotovimo dovolj prostora in vlage pa lahko pesa zraste do 8 cm premera. Pri večjih pesah korenina pogosto postane vlaknata in ni več primerna za uporabo.
Rdečo peso lahko vskladiščimo v hladilnik, kjer bo v plastični vrečki ostala sveža tudi več tednov.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Hranljivost

Skleda (približno 250 ml) rdeče pese vsebuje:

  • 31 kalorij
  • 1,5 g vlaknin
  • 1,5 g beljakovin
  • 8,5 mg ogljikovih hidratov
  • 85,5 IU vitamina A
  • 32 mg fosforja
  • 53 mikrog folne kisline
  • 269 mg kalija
  • 0,9 mg železa

Vsebujejo pa tudi vitamin C.

Kako pripravimo rdečo peso

Rdečo peso je najbolje uživati neprekuhano, saj se tako ohrani največ koristnih snovi. Ob kuhanju moramo biti pozorni, saj se betalaini (koristna rdeča barvila) na previsokih temperaturah razgradijo. Rdečo peso je tako priporočljivo kuhati največ 15 minut, pri čemer uporabite paro in čim nižjo temperaturo. Za večjo ohranitev betalainov kuhajte rdečo peso z olupkom in jo olupite šele po kuhanju. Betalaini izboljšujejo splošno počutje, delujejo sproščujoče na organizem in izboljšujejo razpoloženje, zaradi česar bi jih bilo škoda izgubiti.

Naš predlog: Solata iz rdeče pese in jabolk

Za 1 osebo potrebujete:

 • 1 rdečo peso
 • 1 jabolk
 • 1 jedilno žlico feta sira
 • sončnična ali konopljina semena
 • oljčno olje

Priprava je zelo enostavna, saj gre za solato. Rdečo peso in jabolko narežite na dolge palčke. Nekoliko jih premešajte, nato pa nanje posujte nadrobljen feta sir in semena ter začinite z oljčnim oljem. Solata vsebuje kar 30% dnevnih vlaknin in folne kisline. Folna kislina ugodno vpliva na tvorbo rdečih krvnih celic, obnovo krvi ter odpravljanje slabokrvnosti. Znižuje raven hemocisteina, ki je povezan s tveganjem bolezni srca in ožilja. Prehranske vlaknine rdeče pese pa pozitivno vplivajo na zdravje prebavnega trakta in na krvožilni sistem.

2 odziva na “Kako gojimo okusno rdečo peso

 1. Pozdravljeni!
  Sama delam rdečo peso na solati tako, da jo naribam na najbolj drobno. Dodam tudi nariban korenček, včasih surovo naribano zelje, kuhan krompit, čebulo… Pripravim kot običajno solato.
  Meni je to odlična osvežujoča hrana za poleti in tudi zelo nasitno je.

  Imam pa vprašanje:
  danes nameravam spet posejati rdečo peso. Ker danes po setvenem koledarju ni ugoden čas za podzemne plodove me zanima ali bo v sami rasti in pridelku nastala res tako pomembna razlika v količini in kvaliteti, če jo posejem šele čez nekaj dni – ko bo čas za podzemne plodove ali pa danes, ko je za listnato zelenjavo ?

  1. Hvala za super recept 🙂
   Glede sajenja žal nisem nikoliko testiral biodinamike, tako da si ne bi upal trditi, da bo ali ne bo razlika. Bi pa po svoji logiki rekel, da razlike ne bo, ker se gomolj polni kot posledica fotosinteze, ki poteka v listih. Torej težko ločimo listje in korenine kot je to na koledarju. Sicer pa tudi, če bo več okusnega listja, ne bo slabo, saj je tudi slednje super za solate 🙂
   lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja