Gnojenje rastlin

Kako pogosto naj pognojim rastline?

Matevž

Gnojenje rastlinVse rastline potrebujejo hranila, ki jim pomagajo pri tvorbi novih korenin, poganjkov in listov. Hranila večinoma sprejmejo preko korenin in jih raznesejo na vsa potrebna mesta.
Pri tem velja, da tem živahnejša je rast rastline, tem večja je njena potreba po hranilih. Kljub temu pa potrebe rastlin po hranilih variirajo glede na sezono, preskrbo z vodo, temperaturo okolja, itd. Največjo potrebo po hranilih imajo seveda spomladi, ko morajo pognati številna nova stebla in liste. Vendar to ne pomeni, da lahko spomladi pretiravamo z dodajanjem gnojil. Še posebje mlade rastline so zelo občutljive in jih lahko s prekomernimi koncentracijami gnojil poškodujemo. Pri mlajših rastlinah je tako najbolje uporabiti kompost, ki mu dodamo nekaj malega mineralnega gnojila. Z rastjo pa lahko rastlinam dodamo vedno več gnojila – še posebej, če so posajene v lonce.

Kdaj pognojimo novo posajene rastline

Večina večnamemskih substratov ima dovolj hranil, da bodo rastline preživele nekje 8-10 tednov. Po tem prehodnem obdobju bodo rastline izčrpale večino razpoložljivih hranil in jih bomo morali začeti dodajati. Hranila lahko dodamo v obliki tekočega gnojila ali granul. Takoče gnojilo navadno dodajamo v rednih intervalih medtem, ko granule počasi oddajajo hranila preko več tednov. Slednje je tako navadno potrebno dodati le vsakih 6-8 tednov.
Pri dodajanju hranil je zelo pomembno upoštevati navodila proizvajalca, saj ne smemo preseči priporočenih koncentracij. Nikar ne mislite, da boste s povečanjem koncentracij dobili boljše rezultate – tudi pri hranilih je tako, da je lahko preveč dobrega slabo.

Nahranimo tla

Pri gnojenju rastlin je zelo pomembno, na kakšnih tleh rastejo vaše rastline.
Lahka peščena tla imajo relativno malo hranil, saj se jih večina spere skupaj s padavinsko vodo. Še posebej se to opazi pri dušiku, ki ga rastline potrebujejo za rast poganjkov. Z dodajanjem organske snovi v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja, boste takšnim tlem dodali hranila in hkrati zmanjšali izpiranje hranil iz tal. Še vedno pa velja, da peščena tla precej lačna in potrebujejo veliko hranil. Rastlinam zato pomagajte še z dodatkom mineralnega gnojila v obliki počasi razgrajujočih se granul.
Nasprotno od peščenih tal so glinena tla težka, preprečujejo hitro odtekanje vode in vsebujejo veliko hranil. Z dodatkom komposta ali hlevskega gnoja boste takšnim tleh dodali dovolj hranil, da dodatno gnojenje ne bo potrebno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja