borovnice

Kako vzgojimo okusne ameriške borovnice

Matevž

borovniceMed zelo priljubljene koristne grmičevje spadajo tudi ameriške borovnice. Čeprav imajo njihovi plodovi nekoliko manj arome kot gozdne borovnice pa vsebujejo 2-krat več mineralov in 3-krat več vitamina C. Borovnice pa so tudi odličen vir vitamina K.

Kako sadimo borovnice

Ameriške borovnice imajo rade vlažna in s humusom bogata tla. V kolikor vaša tla ne držijo dovolj vlage (peščena tla), lahko sadilno jamo prevlečete s platično folijo, ki jo na nekaj mestih perforirate, s čimer boste povečali čas zastajanja vlage v tleh. Folija naj bo debela, da je korenine ne morejo predreti same in tako povečati odtekanja vode.
Ameriške borovnice pa potrebujejo tudi kisla tla s pH med 3,8 in 5,0 (optimalno 4,3-4,8). Za znižanje pH tal dodamo v sadilno jamo večjo količino šote, ki ima pH okrog 3,0. Da preprečite kasnejše dvigovanje pH tal, uporabljajte sulfatna dušikova gnojila, ki dvigajo pH tal.
Borovnice potrebujejo za uspešno rast veliko vlage, zato jih moramo preko sušnih poletnih obdobij tudi redno zalivati. Redno zalivanje je pomembno tudi zaradi tega, da se šota ne presuši, saj jo je v tem primeru težko ponovno namočiti.

Borovnice potrebujejo veliko vlage

Sama sadilna jama naj bo precej globoka (cca. 40-50 cm) in tudi precej široka (75-100 cm), s čimer boste dodali dovolj šote, da se pH ne bi prehitro dvignil proti bazičnemu. Po sajenju pa okrog rastline natrosite tudi debel sloj zastirke iz lubja, ki bo zmanjšal odparevanje vode. Zastirko lahko pomešate še z npr. borovimi iglicami, ki bodo pomagale pri vzdrževanju nizkega pH. Zastirko tudi kasneje redno obnavljajte.

Obrezovanje borovnic

Obrezujemo zgodaj spomladi, ko rastlina še miruje tako, da pustimo 6 do 8 močnih stebel, pri tem pa naj bo grm zračen in dobro osvetljen. Porežemo vse šibke, viseče, polomljene in pritlehne veje. Pri ameriških borovnicah poganjkov nikoli ne krajšamo. Izjema so poganjki, ki silijo v notranjost grma.

Najpogostejše sorte

  • ‘Duke’: Rast grma je bujna in pokončna, plodovi dozorijo Že konec junija. Okus je skladen in blag.
  • ‘Bluecrop’: Rast grma je bujna in odprta, poganjki so zelo dolgi, sodi med srednje pozne sorte, ki zorijo v začetku julija.
  • ‘Elliott’: Grm je srednje visoke in pokončne rasti, plodovi dozorijo šele v začetku avgusta. Plodovi te borovnice so rahlo kislega okusa.
  • ‘Coville’: Rast grma je bujna, poganjki izraščajo izrazito pokončno. Zori pozno, od sredine julija naprej. Plodovi so skladnega sladko kislega okusa.
  • ‘Blueray’: Grm je visok, srednje bujen, plodovi dozorijo v začetku julija. Plodovi so kiselkasto sladkega okusa.
  • ‘Berkeley’: Razvije visok, močan in razprt grm. Dozori srednje zgodaj in je občutljiva za zimsko pozebo. Plodovi so sladkega okusa, z blago kislino.
  • ‘Herbert’: Grm je močan, pokončen in razprt. Plodovi so kiselkastega okusa in zorijo od julija naprej. Sorta je občutljiva na nizke temperature.
  • ‘Dixi’: Rast grma je srednje bujna do bujna, odprta. Plodovi dozorijo v drugi polovici julija.
  • ‘Brigitta’: Novejša sorta z bujno in pokončno rastjo. Pozno zoreča sorta.
  • ‘Nelson’: Sorta s pokončno bujno rastjo. Srednje pozna sorta. Primerna za hladnejša področja. Plod ima usklajen sladko kisel okus.

6 odzivov na “Kako vzgojimo okusne ameriške borovnice

  1. Kupili smo sadike ameriške borovnice elliot. Ko smo jo posadili smo uporabili kombinacijo gozdne zemlje, smrekovih iglic, organske zemlje in zemlje iz sadilne jame. Uporabili smo tudi gnojilo za borovnice. Po nekaj dneh so listi začeli postajati rdeči. Je to normalno? Če ne, kaj je narobe?
    Že v naprej hvala za odgovor.

    1. Rdeča barva listja je navadno znak, da je prišlo do pomanjkanja hranil, bolezni ali pa je posledica nizkih temperatur v rastni sezoni. Pri hranilih je navadno, vendar ne nujno, kombinirana s klorotičnimi (rumenimi) listi. Glede na to in trenutno vreme, je najverjetneje prišlo do okužbe z virusom ali glivo. Če so rdeča polja v obliki krogcev in so prisotna samo na zgornjem delu lista, je verjetno vzroko virusna okužba. V nasprotnem primeru je lahko vzrok glivna okužba poganjka (Phomopsis) ali korenin (Phytophtora). Lahko pa tudi, da je prišlo do močnega pomanjkanja magnezija. Tukaj je nekaj slik za lažjo identifikacijo:
      http://www.fruit.cornell.edu/berrytool/blueberry/viruses/BBlvs%20colored%20spotted%20necrotic.htm

        1. Za odpravo pomanjkanja magnezija je najbolje dodati magnezij v obliki, ki ne dviguje pH tal tj. magnezijev oksid (MgO) ali magnezijev sulfat (MgSO4).
          lp

  2. Letos mi borovnice niso rodile, čeprav so do sedaj rodile normalno. Kaj bi bilo lahko narobe z njimi?

    1. Če so borovnice do sedaj v redu rodile in zgledajo povsem normalno, verjetno ni nič resnejšega. Najbolj pogosto izpad plodov povzroča občasna suša. Še posebej, če so se borovnice izsušile v času cvetenja – to pogosto močno zmanjša količino plodov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja