sadno drevje v loncu

Tudi na majhnem vrtu lahko gojite okusno sadje

Matevž

sadno drevje v loncuUporabne grmovnice in sadno drevje je pogosto spregledano s strani lastnikov majhnih vrtov. Pri tem pa lahko tudi na majhnih vrtovih gojite celo kopico rastlin z okusnimi plodovi. Zaradi močnega obrezovanja in načina vzgoje je sadno drevje celo odlično za manjše vrtove. Drevesa, ki jih boste gojili ob žici ali ograji bodo zavzemala precej manj prostora kot marsikatero okrasno drevo. Podobno kot sadna drevesa je potrebno tudi grmovnice kot so npr. ribezi ali maline, redno obrezovati in redčiti, zaradi česar bodo zavzemala malo prostora. Na majhnem vrtu nikoli ne boste postali povsem samo zadostni, lahko pa gojite plodove, ki jih pogosto kupujete ali pa takšne, ki so precej dragi, s čimer lahko celo prihranite. Dodaten plus pa je seveda, da boste točno vedeli, kako so bili vzgojeni.

Kdaj sadimo

Čeprav lahko rastline v loncih kupimo skoraj preko celotnega leta pa je najboljši čas za sajenje sadnega drevja in grmovnic v času mirovanja – med oktobrom in koncem marca. Mirujoče rastline so že izgubile svoje listje in lahko energijo usmerijo v rast korenin. Mirujoče rastline pa lahko kupimo tudi z golimi koreninami, kar je navadno ceneje. Pri slednjih je še posebej pomembno, da pred sajenjem korenine dobro namočite (še posebej, če boste sadili v lahka tla).

Tudi v loncih

Pri vzgoji grmovnic ali celo pritlikavih sadnih dreves v loncih se moramo zavedati, da so rastline v loncih povsem odvisne od vrtnarjev. V vrtnih tleh lahko rastline poženejo globoke korenine, s katerimi si zagotovijo dovolj vode in hranil. Nasprotno pa je volumen substrata v loncu precej omejen. Za zmanjšanje stresa zaradi neenakomerne oskrbe z vodo, izberite največji lonec, ki vam še ustreza. Najbolje je, če imate prostor za lonec 60 cm premera in 50 cm višine. Za sajenje v lonce izberite pritlikave sorte. Dodatno bodo drevesa v loncih manjše rasti že zaradi samega pomanjkanja prostora za korenine. Njihov obseg pa boste zmanjšali tudi zaradi rednega obrezovanja, ki je nujno za pridelavo kvalitetnih plodov.

Pri vzgoji rastlin v loncih vedno izberite kvaliteten substrat z dobro strukturo. Z uporabo kvalitetnega substrata bo potrebno rastline v loncih redkeje presajati. Hkrati pa lahko substrati slabše kvalitete tudi prehitro razpadejo, zaradi česar nastane substrat s slabim odvodnjavanjem. V loncih lahko gojite tudi borovnice in brusnice, vendar morate v tem primeru uporabiti substrat za kisloljubne rastline. Kisloljubne rastline zalivajte z deževnico in ne z vodo iz pipe, s čimer boste preprečilo nabiranje soli, ki zvišujejo pH.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja