mladi vrtnarji

Mladi vrtnarji – aktivnosti za otroke

Vrtnarjenje ni le opravilo za odrasle. Otroci se vam bodo z veseljem pridružili pri vzgoji rastlin in spoznavanju živali. Odlična prednost skupnega dela pa je ta, da bodo z največjim veseljem pojedli zelenjavo, ki so jo pomagali vzgojiti.

Buča velikanka

Mladi vrtnarji - Otroci in vrtSemena buče velikanke lahko posejete na okensko polico že zgodaj spomladi. Pred tem jih za 24 ur namočite v mlačno vodo. S tem boste pospešili kalitev semen. Otroci naj napolnijo lončke z večnamenskim kompostom in v vsak lonček dajo po eno samo seme. Pri tem jim pomagajte, ker morajo biti semena obrnjena s koničastim delom navzdol. Seme zastrite s kompostom, dobro zalijte in postavite na sončno okensko polico ali rastlinjak.

Po zadnjem mrazu rastlinice buč presadimo na prosto. Če boste posadili več rastlin, skopljite sadilne jame 1 meter narazen. Vanje dodajte zrel gnoj ali kompost, saj buče potrebujejo veliko hranil. Bučo pa morate pogosto nahraniti tudi kasneje. Vsaka dva tedna rastline zalijte s tekočim gnojilom. Če želite vzgojiti resnične velikanke jih ne pozabite redno in obilno zalivati, saj 90 odstotkov buče predstavlja voda. Kmalu po cvetenju se bodo začeli razvijati plodovi. Za vzgojo velikank pustite na posamezni rastlini le eno ali dve buči.

Še dokler so buče majhne lahko otroci nanje narišejo različne vzorce ali motive. Odrasli potem z nožem ali drugim ostrim predmetom prerežite površino buče ob narisanih črtah. Narišejo lahko tudi različne zabavne ali strašeče obraze. Tako se ne bo treba mučiti z rezljanjem buče za noč čarovnic, saj je obraz že narisan. Spremljajte kako bo narisan obraz rastel skupaj z bučo.

Bučam lahko spreminjate tudi obliko. Majhne buče lahko namestite v plastične posode različnih oblik, kot naprimer plastenke soka ali vode. Tako se bo buča ob rasti prilagodila obliki prostora in ga popolnoma zapolnila. Plastenko nato odstranite in vzgojili ste kvadratno bučo. Majhno bučo lahko po sredini tudi zvežete z vrvjo. Medtem ko bo rasla se bosta oba konca napihovala in vgojili boste “rusko babuško”. Pustite otroški domišljiji svojo pot.

Postavimo jagodni stolp

Mladi vrtnarji - Otroci in vrtSveže dišeče jagode bodo na vrt pritegnile čisto vsakega otroka. V trgovinah lahko najdete cele skladovnice jagod enakega skoraj plastičnega izgleda, ki takoj pritegnejo naše oči. Žal pa se ob tem naše navdušenje nad njimi konča, saj nas njihov velikokrat zvodenel okus razočara. Veliko bolje je vzgojiti jagode doma na vrtu. Pri tem vam lahko pomagajo otroci, ki bodo seveda jagode tudi prvi obrali. Za domače jagode tudi veste, da so neškropljene in zato primernejše za otroke. Skoraj bolje kot na gredi je vzgoja jagod v loncih. Tako ne bodo v stiku s prstjo, lažje pa boste nadzorovali tudi polže, ki se bodo prikradli, da bi se lotili vaših jagod.

če boste gojili jagode v lonci, morate paziti na pravilno in zmerno zalivanje. Prekomerno zalivanje je glavni vzrok za neuspešno vzgojo. Jagode zalivajte tik ob rastlini, saj škropljenje po listih vzpodbudi razvoj bolezni.

Sveža zemlja za rastline ima dovolj hranil za rastlino, da se normalno razvija in raste do prvih cvetov. Kasneje jih enkrat tedensko zalivajte z mineralnim gnojilom. Več plodov boste vzgojili tudi z odstranjevanjem stolonov, ki jih poženejo rastline. Z njihovim odstranjevanjem bo rastlina energijo, ki bi jo porabila za rast, preusmerila v tvorbo novih cvetov in novih jagod.

Za jagodni stolp potrebujete tri različno velike lonce. Napolnite jih z zemljo, nato pa pomagajte otroku, da jih postavi enega na drugega. Pazite, da bo zemlja pod lonci dovolj zbita, da se lonci ne bodo prevrnili. Lahko dodate tudi nekaj kamenja, ki ga pomešate med zemljo na mestu, kjer boste postavili naslednji lonec. Nato skupaj z otrokom posadite rastline. V večje lonce lahko posadite tudi po več rastlin. Pri tem pazite, da je del, kjer se začne nadzemni del rastline, tik nad površino komposta. Jagodni stolp prenesite na sončno mesto in uživajte v rdečih plodovih.

Pripravimo hrano za ptičke

ptičja piča - mladi vrtnarjiCelotna priprava hrane za ptičke bo vzela 20 minut časa (+ čas za hlajenje).

Kaj potrebujete?

  • Enako količino masti in mešanico semen.
  • Konzervo ali kokosovo lupino
  • Ponev in kuhalnico

Kako pripravimo pičo?

Otroci naj zatehtajo mast in jo z vašo pomočjo stopijo v ponvi. Zatehtajo naj še semena (enako količino kot mast) in jih dodajo v tekočo maščobo.
Ugasnite štedilnik in pustite, da se mešanice nekoliko ohladi. Ko mešanica postane nekoliko lepljiva jo lahko prelijete v konzerve in jo pustite, da se popolnoma ohladi.

Konzervo lahko z vrvico ali žico pripnete na drevo ali kam drugam, kjer boste lahko skozi okno opazovali, kdo bo prišel na kosilo.

Ne pozabite pripraviti nove hrane, ko bodo ptički pozobali vso mastno pogačo.

Greda polna sonca

greda polna sonca - mladi vrtnarjiZa gredo polno sonca potrebujemo samo semena sončnic (Helianthus annuus). Sončnice lahko dobite v različnih velikostnih razredih od 60 cm pa vse do 5 m visokih orjakinj. Semena, ki jih boste pridelali lahko prihranite za ptičjo hrano za prihodnjo zimo ali pa pojeste sami. Semena prej popražite v pečici, dokler ne postanejo rjava in hrustljava (približno 40 minut).

Setev v lončke ali korita opravite skupaj z otrokom. Otrok lahko napolni lončke, poseje semena in skrbi za kalice. Semena posejete v lonce napolnjene z mešanico univerzalnega substrata ali substrata za sejanke. Substrat nekoliko potlačite in rahlo navlažite ter na globino, ki je označena na paketu semen posejete nekaj semen. Pri številu semen na lonec bodite raje nekoliko skopi, saj bodo kalice pri preveliki gostoti rastlinic šibkejše. Lonce pokrijte s prosojno plastično vrečko in jo pritrdite z gumico. Plastična vrečka bo poleg vlage zadrževala tudi toploto, ki bo pospešila kalitev semen. Lončke postavite na toplo svetlo mesto, razen če navodila na vrečki pravijo drugače. Kakor hitro rastline vzkalijo, odstranite vrečko. Konec aprila lahko kalice prenesete na teraso ali balkon ali pa jih presadite na gredo.

Ko boste sončnice presadili na gredo, zabave še zdaleč ni konec. Lahko tekmujete, kdo bo vzgojil najvišjo sončnico (pripravite gnojila – dodatek dušika vsaka dva tedna bo pospešil rast rastlin). Ne pozabite spomniti otrok, da redno narišejo sončnico v svoj vrtnarski dnevnik. Zraven si lahko zabeležijo trenutno višino rastlin posameznih tekmovalcev.

Še več zanimivih aktivnosti lahko najdete v knjigi “Otroci in vrt”, ki je na voljo tudi v naši spletni trgovini “Svet čebulic”.

otroci_in_vrt_01 otroci_in_vrt_04 otroci in vrt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja