redkvica

Vzgojite si okusno redkvico

Matevž

redkvicaRedkvica je hitro rastoča zelenjava, ki jo lahko gojimo na izredno mali površini. Potrebuje samo dovolj sonca in vlažna ter hranilna tla.

Kdaj in kako sejemo

Zgodnje sorte lahko sejemo skoraj tako, ko postanejo tla primerna za obdelavo. Posejte po eno vrstico redkvice vsakih 10-14 dni, s čimer boste imeli svež pridelek čez celo sezono. Posadite jo lahko tudi med drugo zelenjavo kot npr. brokoli. Spomladanske sorte so bolj odporne na nizke temperature, medtem ko kasneje v sezoni raje posejte poletne redkvice, ki bolje prenašajo vročino.

Semena posejemo 1-2 cm globoko. Kalice razredčimo na razmak 1-2 cm med rastlinami. Če imate na voljo več prostora pa jih razredčite tako, da bo med rastlinami 5-7 cm prostora.

Ne pozabite preveriti tudi dobre in slabe sosede redkvice.

Oskrba

Redkvice odlično uspevajo na skoraj vsakih tleh. Potrebujejo samo s hranili bogata tla in zadosti vlage. Počasen razvoj ob pomanjkanju hranil in/ali vlage povzroči razvoj pekočih in olesenelih redkvic.

Redkvice moramo pobrati še preden se razvije pekočina in cvetni poganjek, saj so takrat najboljše.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Problemi

Če ste s pobiranjem redkvic zamudili, se lahko zgodi, da pride do pokanja korenov. Včasih pride do enakega pojava tudi ob neenakomerni oskrbi z vodo.

Hranljivost

100 g svežih redkvic vsebuje približno:

    • 12 kalorij
    • 0,35 g proteinov
    • 2 g ogljikovih hidratov
    • 1 g vlaknin
    • 134 mg kalija

Vsebujejo pa tudi vitamin C.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja