meta - zeliščni čaji

Zeliščni čaji za prebavo

Matevž

Zeliščni čajiNa svojem vrtu lahko gojite številne rastline, ki jih lahko uporabite za lajšanje nekaterih težav s prebavili. Preberite kako si lahko lajšate težave s prijetnimi zeliščnimi čaji. Recepti so preprosti in praktično zastonj, samo sledite navodilom.

Vsi pogosto jemljemo naš prebavni sistem za nekaj neuničljivega, pri čemer lahko številne stvari pokvarijo našo prebavo. Zeliščna zdravila se lotijo težav prebavil na mestu problema tako, da delujejo pomirjajoče na živčni sistem in neposredno na prebavila.
Zeliščne čaje pripravljamo iz svežih ali suhih zelišč in nekoliko ohlajene prekuhane vode. Najenostavneje vodo pripravimo tako, da jo zavremo v kotličku, nato pa preštejemo do deset, preden z njo prelijemo zelišča.

Stimulirajmo prebavo

Metin čaj je preprost za pripravo in odlično zdravilo za slabo prebavo. Pomaga pri spodbujanju prebavnega trakta in sproščanju vetrov ter krčev.Za pripravko potrebujemo:

  • 5 svežih metinih listov ali
  • 1 čajno žličko suhih listov na osebo
  • vročo prekuhano vodo
  • med ali drugo sladilo

Metine liste položimo v čajnik in jih prelijemo z vročo vodo. Voda ne sme biti vrela, ker bi se eterična olja izgubila s paro. Pokrijte čajnik in pustite 5-10 minut, da se koristne snovi izločijo v vodo. Odcedite čaj in ga po želji sladkajte z medom ali drugim sladilom.

Pomirite zgago

Čaj iz janeževih semen je odlično nežno zdravilo za pekočo zgago. Njegova uporaba v medicinske namene sega vse v čase Rimskega cesarstva, ki so uporabljali semena in z janežem obogateno vino za zdravljenje pekoče zgage. Čaj iz janeževih semen je enostaven za pripravo – vse kar je potrebno je, da čajno žličko semen prelijete v vročo vodo in po petih minutah čaj odcedite.

Zmanjšajte napenjanje

Za zmanjšanje napenjanja lahko uporabite trajno kamilico (Chamaemelum nobile) ali enoletnico Matricaria recutita. Kamilični čaj pripravimo iz cvetov. Uporabimo približno štiri cvetove ali pol čajne žličke suhe snovi na kozarec. Prelite cvetove pustite stati 8 minut. Poleg za prebavila, so kamilice odlične tudi za živčni sistem, saj pomirjajo in sproščajo.

Preverite tudi predloge pripravkov za blaženje prehladov ali kako pripraviti tinkturo iz ameriškega slamnika.

2 odziva na “Zeliščni čaji za prebavo

  1. Všeč mi je kombinacija suhega in svežega zelišča, ki ste jo uporabili v recepti. Meta in kamilica sta res univerzalni rastlini.

    1. Hvala. Se mi zdi, da lahko s takšnimi malimi spremembami popestriš okus, ki se lahko morda drugače tudi naveličaš.

      Lp, Matevž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja