Prekopavanje gred

Prekopavanje vrta: poskrbite za kvalitetna tla

Matevž

Prekopavanje gredKako se lotimo prekopavanja je odvisno od tipa tal, tega koliko so bila tla obdelana v preteklosti in tega, kaj boste na njih gojili. S prekopavanjem boste zakopali semena enoletnih plevelov in rastlinske ostanke, ki bodo počasi razpadli in izboljšali kvaliteto tal. Kljub vsemu je koristno dodati dodatno količino organske snovi, ki bo izboljšala strukturo tal in zmanjšala zastajanje vode.
Najenostavnejše prekopavanje je za globino ene lopate. Takšno prekopavanje je odlično za dobro odcedna tla in grede, na katerih že poteka gojenje zelenjave. Na težkih tleh pa bo potrebno prekopati oz. zrahljati tudi nižje predele tal. Na voljo imate dve možnosti: ali naredite za višino lopate globok jarek in dno jarka zrahljate z vilami ali se sprijaznite z neizbežnim in prekopljete tla za dve globini lopate.

Kako prekopavamo?

S prekopavanjem začnemo tako, da izkopljemo za višino lopate globok jarek. Izkopano zemljo prenesemo na nasprotni konec grede. S to prstjo bomo zapolnili zadnji jarek, ki ga bomo izkopali. Izkopan jarek sedaj zapolnimo s kompostom ali zrelim hlevskim gnojem. Sloj naj bo debel vsaj 5-10 cm. V kolikor pa imate na zalogi dovolj komposta oz. gnoja pa zapolnite celotno globino jarka. Sedaj lahko izkopljemo naslednji jarek. Izkopano prst naložimo na organsko snov, ki smo jo dodali v prejšnji jarek. Večje kose prsti razbijte z motiko ali vilami. Sedaj vajo samo še ponavljamo do konca grede, kjer nas že čaka kup prsti, s katerim bomo zapolnili zadnji jarek.

Zakaj je pomembno dodati organsko snov?

Skoraj vedno slišimo, da naj dodamo na grede čim več organske snovi. Pri tem pa je zanimivo, da se jo priporača dodajati tako lahkim (peščenim) tlem kot tudi tlem, na katerih zastaja voda. Kljub navidezni protislovnosti pa je to povsem pravilen napotek. Organska snov ima sposobnost, da vsrka vodo in hranila. Voda in minerali s tem ne odtečejo iz revnih peščenih tal in so na voljo rastlinam, da jih privzamejo preko korenin. Prav tako pa med delci organske snovi nastanejo prazni prostori, ki se napolnijo z zrakom in izboljšajo prezračenost tal, kar je še posebej pomebno na slabo odcednih tleh.

Še nekaj napotkov

Še nekaj preprostih nasvetov za prekopavanje vrta, s katerimi si lahko prihranite veliko truda (in bolečega hrbta). Enako kot pred športnimi aktivnostmi, se je tudi pred prekopavanjem koristno nekoliko ogreti in razgibati. Med samim prekopavanjem počivajte ali pa vrt prekopljite preko več dni. Prav tako ne dvigujte prevelikih količin prsti, saj se lahko po nepotrebnem poškodujete.
Med samim prekopavanjem je koristno, da si vzamete čas in sproti odstranjujete ostanke trajnih plevelov. S tem si boste prihranili marsikatero pletje kasneje v sezoni. Po prekopavanju nikar ne pozabite poskrbeti za orodje, saj ga boste najkasneje naslednje leto ponovno potrebovali.

Ne želite prekopavanja?

V kolikor se s težavo pripravite do tega, da bi se lotili vsakoletnega prekopavanja vrta, so prava izbira za vas dvignjene grede. Dvignjene grede je potrebno prekopati samo enkrat. Prekopljejo se do globine dveh lopat, nato pa se po njih ne hodi več, s čimer se močno zmanjša zbijanje tal. Za izboljšanje prsti na dvignjeni gredi, vsako leto po celotni površini raztrosite približno 5 cm debel sloj zrelega hlevskega gnoja ali komposta. Preostanek bodo za vas opravili črvi in drugi talni organizmi. Pri postavitvi dvignjene grede pazite, da ne boste naredili grede prevelike, saj morate sleheren del doseči z roba grede. Idealna greda je vsaj 15 cm visoka in dolga približno 2-3 m. Širina pa naj bo takšna, da boste enostavno sadili in pobirali plodove z roba grede. Koristno je tudi, da si med gredami pustite dovolj prostora, da lahko mednje zapeljete samokolnico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja