Arhiv kategorij: Zelišča

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik poskrbi za dobro odpornost

Matevž

Ameriški slamnikMed številnimi okrasnimi rastlinami, ki jih pogosto gojimo na vrtovih, so tudi številne koristne rastline. Med te vsekakor spada tudi ameriški slamnik (Echinacea purpurea). Poleg le-tega pa lahko v iste namene (okrasne in uporabne) gojimo tudi njegova sorodnika – bledi slamnik (E. pallida) in ozkolistni slamnik (E. angustifolia).

Kako gojimo ameriški slamnik

Ameriški slamniki potrebujejo za dobro uspevanje rastišče s polnim soncem. Pri izbiri tal niso preveč izbirčni in dobro uspevajo na skoraj vsakih tleh. Ameriški slamniki tudi ne potrebujejo dosti nege, le vsakih nekaj let je potrebno večje skupke nekoliko razdeliti oz. zredčiti.
Rastline si lahko namnožimo z delitvijo odraslih rastlin ali pa s semenom (semena sort kalijo v rastline, ki so enake materinskim rastlinam). Spomladi pa lahko nove rastline ustvarimo tudi s pomočjo koreninskih potaknjencev.
Odlična lastnost slamnikov pa je seveda, da niso samo v korist, temveč tudi v okras vrta. Lepo se ujemajo z različnimi okrasnimi travami kot je npr. rušnata masnica (Deschampsia cespitosa). Lahko pa ga kombiniramo tudi z bodoglavcem (Echinops sp.) ali drugimi nebinovkami (Asteraceae).

Škodljivci in druge težave

Slamniki so zelo odporne rastline, vendar lahko včasih odrasla rastlina propade brez jasnega razloga.

Kako nabiramo slamnik za uporabo

Za uporabo nabiramo cvetove ali korenine slamnika. Cvetove nabiramo, ko so povsem razviti, korenine pa nabiramo v jesenskem času. Pri tem moramo počakati, da je rastlina stara vsaj štiri leta.

Pripravimo si tinkturo

Za pripravo tinkture lahko uporabite tako cvetove kot tudi korenine ameriškega slamnika. Pri tem vzemite 150-200 g zelišča in ga namočite v 800-850 g 50-65% etanola. Mešanico pustite namočeno 5-10 dni. V tem času jo večkrat dobro premešajte, da boste zagotovili dobro ekstrakcijo snovi. Po končani ekstrakciji mešanico precedite v temno stekleničko in jo shranite v hladnem in temnem prostoru.
Odrasli lahko užijete do 25 kapljic tinkture trikrat na dan, pri otrocih starih 6-14 let pa do 10 kapljic trikrat na dan. Po nekaterih priporočilih je za uživanje najbolj učinkovita mešanica tinktur iz cvetov in korenin iz 95% tinkture iz cvetov in 5% tinkture iz korenin.

Zdravilni čaji za boj proti prehladu

Matevž

meta - zeliščni čajiV obdobju, ko so prehladi najbolj pogosti, je še posebej pomembno, da se zaščitimo pred njimi. Čeprav ne obstaja zdravilo, ki bi nas uspešno zaščitilo pred prehladom pa lahko najdemo številne zeliščne pripravke, s katerimi lahko uspešno zdravimo simptome.

Zeliščni čaji proti kašlju

Proti kašlju lahko uporabimo odličen pripravek iz čebule in kašlja. Za pripravek proti kašlju potrebujemo:

  • 1 veliko čebulo
  • kozarec tekočega medu
  • srednje veliko posodo
  • lijak
  • sterilizirano steklenico
  • prosojno folijo za živila

Olupite čebulo, jo razpolovite in nato polovico postavite v posodo. Čebulo prelijte z dovolj medu, da je čebula povsem prekrita. Posodo prekrijte s folijo za živila in pustite stati 3-4 ure. V tem času bo med iz čebule potegnil koristne snovi. Preko lija vso tekočino, ki se je nabrala v posodi pretočite v sterilizirano steklenico. Steklenico shranite v hladilniku in porabite v dveh dneh.

Odrasli lahko 4-5 krat dnevno vzamejo čajno žličko pripravka. Pri tem pripravek jemljemo, dokler simptomi ne izginejo. V kolikor bo kašelj trajal več kot teden dni, se morate kljub uporabi zeliščnih pripravkov oglasiti pri zdravniku, saj je lahko prišlo do pljučnega obolenja.

Čaji proti glavobolu

Zeliščni čaj, ki ga skuhate iz melise (Mellisa officinalis) je odlično sredstvo proti glavobolu in napetosti v glavi, ki jo povzroča prehlad. Za kuhanje čaja uporabite 4 sveže liste ali čajno žličko posušenih listov po osebi. Prelijte jih s prekuhano (vendar ne vrelo) vodo in pustite stati 5-10 min. Čaj popijte še topel in ga po potrebi osladkajte z medom.

Za lažje bronhialne okužbe

Z zeliščnim čajem iz materine dušice (Thymus vulgaris ali T. pulegoides) in izopa (Hyssopus officinalis) si lahko lajšate okužbe bronhijev in močan kašelj, še posebej, če ga dosladkate z medom. Čaj je odličen za čas pred spanjem, ko je kašljanje navadno najmočnejše.
Za pripravo potrebujete 3-4 cm dolg svež poganjek materine dušice in izopa oz. polovico čajne žličke posušenih poganjkov. Zelišča položite v čašo in jih prelijte s prekuhano vodo. Voda naj ne bo vrela, saj bodo drugače eterična olja ušla iz čaše. Čaj popijte še topel in ga po potrebi osladkajte z medom. V kolikor bo kašelj trajal več kot teden dni, se morate kljub uporabi zeliščnih pripravkov oglasiti pri zdravniku, saj je lahko prišlo do pljučnega obolenja.

Preverite tudi predloge pripravkov za blaženje prebavnih težav ali kako pripraviti tinkturo iz ameriškega slamnika.

hermelika - okusni vrt

Hermelika – čudovito kitajsko zelišče

Matevž

hermelika - okusni vrtHermelika izvira iz Kitajske in Koreje. V Evropi ga gojijo že od 16. stoletje, pri čemer je bila v Evropi cenjena predvsem zaradi zdravilnih učinkov.
V zdravilstvu se uporabljajo predvsem sveži listi, ki se jih polaga na rane. Lahko pa se iz njih iztisne tudi sok in iz njega naredi tinkturo.
Hermeliko najpogosteje uporabljamo pri oskrbi manjših ran in za razkuževanje ter preprečevanje vnetij pri opeklinah, čirih in vnetjih kože zaradi pikov žuželk. Poleg tega hermelika lajša tudi težave pri protinu in revmatizmu, priporočajo pa jo tudi za zdravljenje ran na želodcu, za uravnavanje kisline v želodcu in pri črevesnih obolenjih.

Rastišče

Rastlina uspeva na vseh tipih tal, čeprav ima najraje peščena in dobro prepustna tla. V naravi rastejo na pustih in suhih tleh, zaradi česar jih pogosto dodajamo na skalnjake.
Potrebuje sončno rastišče, uspevala pa bo tudi v svetli senci.
Z gnojenjem ne smete pretiravati, saj bo preveč dušika vzpodbudilo rast predolgih povešenih poganjkov, ki ne bodo v okras rastline. Za večjo gostoto poganjkov lahko slednje konec maja nekoliko porežete oz pincirate, s čimer boste spodbudili rast stranskih poganjkov.

Priprava zdravilnih pripravkov iz hermelike

Aromatizirano žganje

Aromatizirano žganje s hermeliko pripravite tako, da 50 g svežih listov hermelike namočimo v liter žganja in ga pustite stati tri tedne na sončnem mestu. Po treh tednih hermilikino žganje odcedite in prelijete v primerne steklenice.

Tinktura

Pripravite kozarec, v katerem boste pripravili tinkturo in vanj položite tretjino listov hermelike, ki ste jih predhodno natolkli. Nato dodajte dvakrat toliko 70% alkohola. Za tri tedne postavite na sončno mesto, nato pa precedite in tinktura je pripravljena. Več informacij o tinkturah najdete tukaj.

Imate kakšen domač recept ali izkušnjo? Delite jo z nami na naši Google+ strani.

meta - zeliščni čaji

Zeliščni čaji za prebavo

Matevž

Zeliščni čajiNa svojem vrtu lahko gojite številne rastline, ki jih lahko uporabite za lajšanje nekaterih težav s prebavili. Preberite kako si lahko lajšate težave s prijetnimi zeliščnimi čaji. Recepti so preprosti in praktično zastonj, samo sledite navodilom.

Vsi pogosto jemljemo naš prebavni sistem za nekaj neuničljivega, pri čemer lahko številne stvari pokvarijo našo prebavo. Zeliščna zdravila se lotijo težav prebavil na mestu problema tako, da delujejo pomirjajoče na živčni sistem in neposredno na prebavila.
Zeliščne čaje pripravljamo iz svežih ali suhih zelišč in nekoliko ohlajene prekuhane vode. Najenostavneje vodo pripravimo tako, da jo zavremo v kotličku, nato pa preštejemo do deset, preden z njo prelijemo zelišča.

Stimulirajmo prebavo

Metin čaj je preprost za pripravo in odlično zdravilo za slabo prebavo. Pomaga pri spodbujanju prebavnega trakta in sproščanju vetrov ter krčev.Za pripravko potrebujemo:

  • 5 svežih metinih listov ali
  • 1 čajno žličko suhih listov na osebo
  • vročo prekuhano vodo
  • med ali drugo sladilo

Metine liste položimo v čajnik in jih prelijemo z vročo vodo. Voda ne sme biti vrela, ker bi se eterična olja izgubila s paro. Pokrijte čajnik in pustite 5-10 minut, da se koristne snovi izločijo v vodo. Odcedite čaj in ga po želji sladkajte z medom ali drugim sladilom.

Pomirite zgago

Čaj iz janeževih semen je odlično nežno zdravilo za pekočo zgago. Njegova uporaba v medicinske namene sega vse v čase Rimskega cesarstva, ki so uporabljali semena in z janežem obogateno vino za zdravljenje pekoče zgage. Čaj iz janeževih semen je enostaven za pripravo – vse kar je potrebno je, da čajno žličko semen prelijete v vročo vodo in po petih minutah čaj odcedite.

Zmanjšajte napenjanje

Za zmanjšanje napenjanja lahko uporabite trajno kamilico (Chamaemelum nobile) ali enoletnico Matricaria recutita. Kamilični čaj pripravimo iz cvetov. Uporabimo približno štiri cvetove ali pol čajne žličke suhe snovi na kozarec. Prelite cvetove pustite stati 8 minut. Poleg za prebavila, so kamilice odlične tudi za živčni sistem, saj pomirjajo in sproščajo.

Preverite tudi predloge pripravkov za blaženje prehladov ali kako pripraviti tinkturo iz ameriškega slamnika.