Zdravilni čaji za boj proti prehladu

Matevž

meta - zeliščni čajiV obdobju, ko so prehladi najbolj pogosti, je še posebej pomembno, da se zaščitimo pred njimi. Čeprav ne obstaja zdravilo, ki bi nas uspešno zaščitilo pred prehladom pa lahko najdemo številne zeliščne pripravke, s katerimi lahko uspešno zdravimo simptome.

Zeliščni čaji proti kašlju

Proti kašlju lahko uporabimo odličen pripravek iz čebule in kašlja. Za pripravek proti kašlju potrebujemo:

  • 1 veliko čebulo
  • kozarec tekočega medu
  • srednje veliko posodo
  • lijak
  • sterilizirano steklenico
  • prosojno folijo za živila

Olupite čebulo, jo razpolovite in nato polovico postavite v posodo. Čebulo prelijte z dovolj medu, da je čebula povsem prekrita. Posodo prekrijte s folijo za živila in pustite stati 3-4 ure. V tem času bo med iz čebule potegnil koristne snovi. Preko lija vso tekočino, ki se je nabrala v posodi pretočite v sterilizirano steklenico. Steklenico shranite v hladilniku in porabite v dveh dneh.

Odrasli lahko 4-5 krat dnevno vzamejo čajno žličko pripravka. Pri tem pripravek jemljemo, dokler simptomi ne izginejo. V kolikor bo kašelj trajal več kot teden dni, se morate kljub uporabi zeliščnih pripravkov oglasiti pri zdravniku, saj je lahko prišlo do pljučnega obolenja.

Čaji proti glavobolu

Zeliščni čaj, ki ga skuhate iz melise (Mellisa officinalis) je odlično sredstvo proti glavobolu in napetosti v glavi, ki jo povzroča prehlad. Za kuhanje čaja uporabite 4 sveže liste ali čajno žličko posušenih listov po osebi. Prelijte jih s prekuhano (vendar ne vrelo) vodo in pustite stati 5-10 min. Čaj popijte še topel in ga po potrebi osladkajte z medom.

Za lažje bronhialne okužbe

Z zeliščnim čajem iz materine dušice (Thymus vulgaris ali T. pulegoides) in izopa (Hyssopus officinalis) si lahko lajšate okužbe bronhijev in močan kašelj, še posebej, če ga dosladkate z medom. Čaj je odličen za čas pred spanjem, ko je kašljanje navadno najmočnejše.
Za pripravo potrebujete 3-4 cm dolg svež poganjek materine dušice in izopa oz. polovico čajne žličke posušenih poganjkov. Zelišča položite v čašo in jih prelijte s prekuhano vodo. Voda naj ne bo vrela, saj bodo drugače eterična olja ušla iz čaše. Čaj popijte še topel in ga po potrebi osladkajte z medom. V kolikor bo kašelj trajal več kot teden dni, se morate kljub uporabi zeliščnih pripravkov oglasiti pri zdravniku, saj je lahko prišlo do pljučnega obolenja.

Preverite tudi predloge pripravkov za blaženje prebavnih težav ali kako pripraviti tinkturo iz ameriškega slamnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja