Priprava vrtnih tal – načrtovanje, prekopavanje, gnojenje in kolobar

Priprava vrtnih tal je najpomembnejše vrtno opravilo. Pri tem pravzaprav ni eno samo opravilo, saj združuje načrtovanje gred, prekopavanje, gnojenje in kolobarjenje.

Načrtovanje vrta in priprava gred

Gredice in poti postavite tako, da si olajšate vrtna opravila. Grede same so lahko poljubno dolge, pri širini pa jih je potrebno omejiti tako, da vam ob pripravi tal, sajenju in pobiranju pridelka ne bo treba stopati nanje. S tem se boste izognili tlačenju tal. Enako pazite tudi na širino poti med gredami. Čeprav so lahko široke tudi za eno samo stopalo, boste vrtna opravila precej lažje opravljali iz nekoliko širših gred. Če imate na voljo dovolj prostora, so lahko široke tudi za širino samokolnice, s čimer si boste olajšali npr. dovažanje komposta.

Priprava vrtnih tal s prekopavanjem

Prekopavanje tal je že ustaljena praksa. Najprimernejši čas za to je jesen, saj zimski mraz razbije večje grude in izboljša sestavo. S prekopavanjem tla prezračimo, zrahljamo in hkrati ob dodajanju komposta ali hlevskega gnoja obogatimo. Na žalost pa hkrati tudi tla premešamo in tako zmotimo mikroorganizme, ki so se prilagodili na točno določene razmere. Med njimi je veliko tudi koristnih kot so npr. mikorizne glive, ki pomagajo rastlinam pri privzemanju vode in mineralov. S prekopavanjem si tako lahko pravzaprav tudi škodimo. Na ekološkem vrtu se tako tla skoraj ne obdelujejo. Pri takšnem načinu vrtnarjenja so hlevski gnoj, kompost in druga organska gnojila ter zastiranje tal nenadomestljivi, saj pomagajo pri ohranjanju pravilne sestave tal. Prekopavanje je tako resnično priporočeno predvsem tam, kjer so tla težka in zbita ali pa, če zastavimo vrt na novo na površini.

naravna gnojilaGnojenje

Priprava vrtnih tal vključuje tudi gnojenje. Vrtnine porabijo za svojo rast veliko hranil, zato jim jih je potrebno vsako leto ponovno dodati. Pri tem je pomembno vedeti, da niso vse rastline enako zahtevne glede hranil, zato ne gnojimo celotne površine vrta enako. Najbolje je, če upoštevate kolobar in vedno najbolj gnojite del vrta, na katerem boste gojili najbolj “požrešne” rastline.
Najcenejše in najenostavnejše gnojilo je seveda kompost, ki ga lahko pridelamo sami. Odlično gnojilo je tudi hlevski gnoj, ki pa mora ustrezno dozoreti. V kolikor nimate na voljo nobenega izmed naštetih pa uporabite različne mineralne mešanice, ki so dostopne v vrtnih centrih. Slednje na žalost ne izboljšujejo strukture tal, zaradi česar so bolj primerne za dognojevanje oz. kombiniranje z organskimi gnojili.

Kolobarjenje

Ob pripravi gredic in gnojenju je treba upoštevati sosledje sajenja različnih vrst vrtnin skozi več let tj. kolobar. Pri mešanih gredicah, celotne kombinacije dobrih sosedov prenesemo na drugo gredo, njihovo prejšnjo gredo pa namenimo vrtninam, ki jim takšno rastišče najbolj ustreza. Na sveže pognojenih gredicah vzgajajte plodovke, kapusnice in krompir, na gredah, ki ste jih pognojili lani letu bodo uspevale korenovke in solat­nice, na najmanj gnojenih tj. pognojenih pred dvema letoma pa čebulnice in stročnice.

Pleveli

Priprava vrtnih tal naj vključuje tudi plevele, saj se boste tako izognili kopici dela kasneje v sezoni. Trajne plevele, ki so se močno razrasli, odstranite iz gredic še pred sajenjem in setvijo vrtnin. Pri vrstah z globokimi koreninami jih previd­no izkopljite in pri tem pazite, da se korenine ne pretrgajo, saj se iz delčko lahko obnovi celotna rastlina. Če imate na gredi enostavno preveč trdovratnega plevela, je najbolje, če gredo v celoti prekrijete s folijo ali zastirko in vanjo posadimo sadike vrtnin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja