Aktinidija - Kivi

Aktinidija – okusni kosmati plodovi

Matevž

Aktinidija - KiviKivi oz. aktinidija, ki ga gojimo pri nas je sicer vzpenjavka, vendar nekatere vrste tvorijo do šest metrov visoke grmičke. Kivi. oz. aktinidija je rastlina, ki izvira iz Nove Zelandije in jo gojimo kot rastlino za senco in/ali zaradi okusnih plodov. Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da ločimo moško in žensko rastlino. Najpogostejši sorti, ki se gojita po svetu, sta ‘Hayward’ in ‘Bruno’. Za nekoliko zgodnejši pridelek lahko posadite tudi sorto ‘Green Light’, ki dozori že v mesecu septembru. Za opraševanje se uporablja sorta ‘Tomuri’. V primeru, da se boste odločili za sorto s plodovi z rumenim mesom tj. ‘Soreli’ pa boste za opraševanje potrebovali moško rastlino ‘Belen’.

Aktinidija potrebuje kisla tla

Aktinidije so vzpenjavke, zaradi česar potrebujejo za rast ustrezno podporo. V kolikor jih želimo uporabiti za senco, jih vzpenjamo kar na pergolo ob terasi.
Aktinidijo posadite na rastišče zavarovano pred vetrom in kjer ga boste lahko enostavno zalivali, saj potrebuje veliko vode. Pri tem pa ne prenaša zastajanja vode, zaradi česar po potrebi izboljšajte drenažo tal. Aktinidiji najbolj odgovarjajo nekoliko kisla tla, zato lahko v sadilno jamo dodate tudi nekaj šote.

Obrezovanje aktinidije

Prvo pomlad po sajenju sadike skrajšamo na dva do tri brste (od tal navzgor). Pri rastlinah z več poganjki, skrajšamo samo najmočnejšega, šibkejše pa odstranimo. Obrezujemo zgodaj spomladi, ko je rastlina še povsem v mirovanju, ker se sicer na odrezanem mestu solzi. Solzenje sicer ne bo povzročilo propada rastline, lahko pa malo upočasni rast.
V prvem letu bo rastlina pognala dve do tri mladike, med katerimi naslednjo pomlad izberemo najmočnejšo in jo prikrajšamo na višini, kjer želimo najnižje stranske poganjke. V tem letu bo rastlina pognala nekaj stranskih poganjkov, od katerih naslednje leto dva razpeljemo vodoravno na vsako stran, glavni poganjek pa prikrajšamo pri naslednji vodoravni opori. Stranska dva poganjka krajšamo na šest do osem brstov.
Odrasle rastline obrezujemo tako, da med enoletnimi poganjki izberemo nekaj primernih in jih krajšamo na sedem do deset brstov. Preostale skrajšamo na dva do tri brste. S tem bomo vzpodbudili rast novih poganjkov za rodnost in vzgojo novih v naslednjem letu.
Ker moške rastline cvetijo praviloma nekoliko pred ženskimi, jih obrezujemo šele po cvetenju. Tako dosežemo, da cvetijo nekoliko pozneje, kot bi sicer in cvetijo skupaj z ženskimi sortami.

Kako skladiščimo kivije

V komercialnih nasadih se plodovi poberejo navadno naenkrat medtem, ko jih za domačo uporabo lahko pobiramo sproti. Nabrane plodove lahko tudi vskladiščimo. Pri temperaturi okrog 0°C bodo plodovi zdržali 4-6 mesecev. Pri tem jih moramo zaščititi pred izsušitvijo. V kolikor boste plodove skladiščili v bližini plodov, ki tvorijo veliko etilena (npr. jabolka) pa se bo čas skladiščenja močno skrajšal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja