aronija

Aronija – zdravi temni plodovi

Matevž

aronijaAronija je bujno rastoč grm, ki zraste do višine treh metrov in se ga lahko oblikuje v manjše drevo. Aronija je zelo odporna rastlina, saj dobro prenaša nizke temperature (celo nižje od -40°C), suši in onesnaženje. Prav tako pa skoraj nima težav z boleznimi in škodljivci. V Evropo so rastlino prinesli kot okrasnico, saj lepo cveti in požene privlačne plodove. V zadnjem času pa je precej bolj v ospredju njena uporabna stran – zdravi plodovi.
Na rastlini se vsako leto razvijejo plodovi, ki so bogati z vitamini C, E, B2, B6, barvili antociani in folno kislino. Snovi, ki jih najdemo v rastlinah zavirajo procese staranja in ščitijo pred negativnimi učinki prostih radikalov.

Rastišče in sajenje

Aronija glede rastišča ni zahtevna in se bo dobro počutila na skoraj vseh tleh. Bolje pa se bo aronija obnesla na nekoliko bolj vlažnih tleh. Pri večjih rastlinah to navadno ni več tako pomembno, saj bodo rastline dovolj utrjene, da bodo preživele tudi sušno obdobje.
Rastline posadite 1-1,5 m narazen, s čimer boste rastlinam zagotovili dovolj prostora. V sadilno jamo dodajte organsko snov v obliki komposta ali zrelega hlevskega gnoja. Okrog rastline pa nasujte debelo plast zastirke, s čimer boste zmanjšali odparevanje vode.
Med rastno sezono rastline navadno ne potrebujejo veliko nege. Le pri mlajših rastlinah poskrbite, da bodo v sušnem obdobju dobro zalite in ne bodo trpele suše.

Kako uživamo plodove aronije

Plodove lahko uživamo sveže, sušene ali pa jih predelamo v marmelado. Plodovi so nekoliko podobni borovnicam, vendar so po okusu precej bolj trpki in kisli, zaradi česar v sveži obliki marsikomu ne bodo všeč.
Posušene plodove lahko uporabljamo za pripravo čajev ali pa jih namočimo in uporabimo za pripravo sladic.

Naš predlog: Marmelada z aronijo

Za 1l marmelade potrebujete:

 • 3 dcl soka aronije
 • 1 kg jabolj ali hrušk
 • sok polovice limone
 • 200 g sladkorja z dodanim želirnim sredstvom

V lonec zlijemo sok aronije in limone ter dodamo narezano sadje. Mešanico zavremo in dodamo sladkor. Kuhamo še dodatnih 5 min, nato pa s paličnim mešalnikom sadje zmeljete v kašo. Marmelado še malo pokuhajte (okrog 5 min), nato pa prelijte v sterilizirane kozarce. Kozarce dobro zaprite in pustite, da se ohladijo.

2 odziva na “Aronija – zdravi temni plodovi

 1. Pozdravljeni ,

  kosmata minica., Tropinota hirta, kosmati cvetožer

  kako si pomagati , ko napade cvetovce aronije

  najlepše hvala za pomoč

  1. Pozdravljeni,
   za brez kemije lahko postavite okrog rastline posodo z vodo in detergentom, ki ji dodate aromo janeža ali jagode. Žuželke bodo prišle na površino, ki jih zaradi detergenta ne bo držala in se bodo utopile. Drugače pa je mogoče še z insekticidi.
   Lep pozdrav, Matevž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja