zelena

Zelena – vsestransko uporabni listi in koreni

Matevž

Zelena je bogata z minerali kot so npr. kalij, natrij, kalcij in magnezij. Med vitamini pa vsebuje veliko provitamina A, vitaminov skupine B, vitamina C in E.
Poznamo listno, stebelno in gomoljno zeleno. Listna zelena ima užitne liste, medtem ko pri gomoljni zeleni uporabljamo odebeljene korene.

Vzgojite lastne sadike zelene

zelenaSadike zelene lahko kupimo v vrtnih centrih, lahko pa si jih vzgojimo tudi sami. Pri tem moramo začeti dovolj zgodaj, saj rastlina potrebuje približno 2 meseca, da zraste iz semena v sadiko primerno za presajanje. Posejete jih v toplem prostoru, ki ne rabi imeti več kot 15°C. Za samo kalitev je lahko prostor tudi nekoliko toplejši. Za kalitev uporabite vermikulit ali presejan kompost. Pri sami vzgoji sadik je pomembno, da temperatura ne pade pod 10°C, ker lahko to vodi kasneje v podivjanje rastlin v cvet.
Konec aprila ali po koncu nevarnosti pozeb zeleno presadimo na prosto. Med sadikami pustite 30 cm prostora. Med sadilnimi vrstami pa naj bo 40 cm razmika.
Preverite dobre in slabe sosede zelene.

Zelena potrebuje le malo oskrbe

Gomoljni zeleni proti koncu poletja odstranite zunanje liste, ki se poležejo. S tem boste spodbudili rast gomolja. Za uspešno rast potrebuje gomoljna zelena dovolj vlage. Prst se ne sme izsušiti, zato jo bo ob sušnem vremenu potrebno redno zalivati. Najbolje je, če uporabite tudi zastirko.

Bolezni in težave zelene

Med boleznimi je zelena občutljiva za zelenino listno pegavost, ki jo prepoznamo po rjavih pegah, ki se pojavijo najprej na starejših listih. Kasneje se razširijo tudi na mlade liste. Najlažje se boste bolezni izognili s kvalitetnim semenom in kolobarjenjem.
Med škodljivci na zeleni lahko najdemo predvsem listne uši, ki jih lahko zatremo s komercialnimi pripravki ali s pripravkom iz kopriv. Mlade rastline pa občasno zadišijo tudi polžem.
Če pri gomoljni zeleni opazite votle ali razpokane gomolje, je to lahko posledica pomanjkanj bora. Rastline bodo v tem primeru imele tudi rjavkaste liste. Težave lahko odpravite z dognojevanjem z gnojili, ki vsebujejo tudi bor.

Pobiranje in shranjevanje pridelka

Listno zeleno lahko začnemo pobirati že v mesecu juliju. Z nabiranjem pa lako nadaljujemo vse do zime. Gomoljno zeleno pa začnemo pobirati, ko gomolji dosežejo nekje okrog 10 cm premera. Gomolje je najbolje shraniti v pesku v hladnem prostoru brez zmrzali. Lahko pa jih tudi zamrznemo ali posušimo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja