jabolčni škrlup

Jabolčni in hrušev škrlup

Matevž

jabolčni škrlupJabolčni škrlup je najpomembnejša bolezen jablan. Povzroča ga gliva Venturia inaequalis. Posledice bolezni so manjši pridelek in slabša
kvaliteta plodov. Škrlup tudi zmanjša velikost plodov, število nastavkov za
plodove naslednjega leta in skrajša možen čas skladiščenja plodov.

Simptomi

Simptomi se pojavijo najprej na mladih listih cvetnega poganjka v obliki olivno obarvanih nepravilnih pik.Pozneje se obarvajo kovinsko črno in so lahko nekoliko privzdignjene nad površino lista. Mladi listi okuženi s škrlupom ostanejo majhni, zviti, včasih tudi odpadejo. Redko se podobni simptomi pokažejo
tudi na vejicah in cvetovih.

Okuženi plodovi kažejo okrogle lezije, ki so žametaste in olivno obarvane. Tudi te lezije pozneje počrnijo. Kutikula na robu lezij je razpokana. Mladi okuženi plodovi so deformirani, razpokani in kmalu odpadejo. Plodovi, ki se okužijo tik pred zorenjem pa kažejo le majhne lezije, ki pa se lahko razvijejo v temne lezije škrlupa med skladiščenjem.

Gliva prezimi v mrtvih listih na tleh kot nedozorel psevdotecij. Psevdoteciji dokončno zrastejo pozno pozimi ali zgodnji pomladi. Sočasno z dozorevanjem psevdotecijev zorijo tudi aski. Večina askospor dozori v času odpiranje nastavkov plodov. Askospore na jablani kalijo in kalitvena cevka predre kutikulo. Micelij zraste med kutikulo in celično steno epidermalnih celic. Okužba lista povzroča odmiranje epidermalnih celic, pozneje pa še celic palisadnega in mezofilnega tkiva. Gliva kmalu tvori ogromne količine konidijev, ki predrejo kutikulo in povzročajo nastanek lezije škrlupa. Veter in dež lahko konidije razneseta še na druge liste ali drevesa. Okuženi listi, ki jeseni odpadejo so vir infekcije za naslednje leto. V njih gliva tvori psevdotecije.

hrušev škrlupHrušev škrlup

Povzročitelj hruševega škrlupa je gliva V. pyrina. V pojavljanju simptomov je gliva zelo podobna povzročitelju jabolčnega škrlupa. Edina večja razlika je pogosto pojavljanje hruševega škrlupa tudi na vejicah, kjer lahko patogeni tudi prezimi. Zgodaj v sezoni se na okuženih vejicah pojavijo rjave žametne pike, ki se pozneje razvijejo v rakaste strukture.

Zaščita

Fungicidi na osnovi diazolov ali triazolov ali drugi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja