korenje

Kako si vzgojite okusno korenje

Matevž

korenjeNa vsak zelenjavni vrt sodi tudi korenje, ki je odličnega okusa in polno vitamina A. Oranžno korenje je zlati standard, vendar lahko na enak način gojimo tudi rumeno, škrlatno ali vijoličasto korenje. Pomembneje kot barva je izbira prave velikosti in oblike za rastišče, na katerem bomo korenje gojili. Okroglo korenje je odlično za težka in plitva tla, saj ne bo raslo globoko v substrat. Nasprotno boste za sorte kot je npr. ‘Nantes’ potrebovali globlja in bolj rahla tla.

Kako gojimo korenje

Za najboljši pridelek, grede na katere boste posadili korenje prekopljite ali celo nekoliko dvignite in jim dodajte veliko komposta.
Korenje posejte približno tri tedne pred zadnjo zmrzaljo. Za daljše obdobje pobiranja lahko nato vsaka 2-3 tedne poseje nova semena. Večina sort potrebuje nekako 70-80 dni, da doseže velikost primerno za pobiranje (zadnjo setev torej opravite 2-3 mesece pred prvo slano). Da boste kasneje lažje odstranjevali plevele, posejte semena v linijah, pri čemer poskusite posejati približno 10 semen na dolžino 5 cm.
Semena bodo kalila 10-20 dni, kar je odvisno od temperatur. Ob hladnem vremenu bodo potrebovala 2-3 tedne, v vročem vremenu pa lahko vzkalijo tudi v enem tednu. Ko bodo kalice dosegle 5 cm višine, jih nekoliko razredčite tako, da bo med njim približno 2-3 cm razmika. Po dveh tednih rasti postopek ponovite, vendar razmik povečajte na približno 10 cm.
Med rastjo počasi dodajajte zastirko, ki bo pomagala pri vzdrževanju vlažnosti in zatrla plevele. Bolje je, da se mlade rastline korenja nikoli ne izsušijo. V kolikor bi do tega vendarle prišlo, korenje počasi zalivajte tj. vsak dan malo, saj lahko pri prevelikem nihanju vlage pride do razcepa korena.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Naberimo okusno korenje

Z nabiranjem začnite takoj, ko korenje doseže velikost primerno za uživanje. Najbolje je to storiti z roko, da ne boste po nepotrebnem poškodovali korenov. V sušnem vremenu si lahko pomagate tako, da gredo pred pobiranjem nekoliko namočite, s čimer boste zrahljali prst.
Preko zime lahko korenje skladiščite v rahlo vlažnem pesku. Korenje izkopljite, odstranite odvečno zemljo in liste. Potem korene previdno zakopljite v vlažen pesek in pokrijte s slamo.

Tudi živali imajo rade korenje

Največja nevarnost za vaše korenje so navadno različne živali, ki jim teknejo okusni listi in koreni. Med manjšimi škodljivci je pogosta še korenjeva muha (Psila rosae). Odrasla muha je črne barve z rjavo glavo, dolga 4–5 mm. Napadeno rastlino prepoznamo po listju, ki na začetku postane vijoličasto, kasneje porumeni in se posuši. Muha odloži okoli 100 jajčec, najraje na vlažnih, zaraščenih tleh, ki pa so primerno rahla. Bube korenjeve muhe prezimijo v tleh, zaradi česar se je bomo znebili le z nizkimi temperaturami. Učinkovito zatiranje je kolobarjenje, pri čemer korenje in druge občutljive rastline (zelena, peteršilj, koprc in pastinak) na isti gredi gojimo vsako tretje leto. Koristno je tudi gojiti korenje v mešanem posevku s čebulo.
Napadene rastline je potrebno populiti in uničiti.

Okusno korenje po orientalsko

Korenje - receptOdlična solata s korenčkom, ki se jo lahko servira toplo ali hladno.
Za 4 osebe potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlički naribanega ingverja
  • 4 velike korenčke narezane na tanke palčke
  • 1 čajno žličko sojine omake
  • 1 žlico praženega sezama
  • sol

Olivno olje segrejte in dodajte ingver. Nežno popražite, da se razvije vonj po ingverju (približno 30 s), nato pa dodajte korenje. Dobro premešajte, da se korenje prevleče z ingverjevim oljem. Posolite in dodajte 1/2 dcl vode. Na srednjem ognju kuhajte, dokler se korenje nekoliko ne zmehča in voda odpari tj. okrog 5 min. Dodajte sezam in sojino omako ter postrezite.
Vir: It’s all good, Gwyneth Paltrow in Julia Turshen

1 odziv na “Kako si vzgojite okusno korenje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja