ostanki kave

Ostanki kave kot vir dušika

Matevž

ostanki kaveKompostiranje z ostanki kave je odličen način, da uporabite stvari, ki bi drugače polnile odlagališča odpadkov. Pri tem ni važno v kakšni obliki so ostanki. Kompostirate lahko tako ostanke turške kave kot tudi filter vrečke z ostanki kave za filter.

Ostanki kave vsebujejo hranila

Z ostanki kave boste v svoj kompostni kup dodajali dušik. Z njimi boste tako lahko izboljšali razmerje med dušikom in ogljikom, če imate na volje predvsem rastlinski material, ki vsebuje le malo dušika. To je še posebej priročno jeseni, ko imamo na voljo veliko količino jesenskega listja, ki vsebuje zelo malo dušika. Če ga boste zmešali z ostanki kave boste lahko močno pospešili njihovo razgradnjo. Enako velja tudi v obratni smeri – če želite kompostirati ostanke kave, boste potrebovali tudi dober vir ogljika, s katerim boste spodbudili njihovo razgradnjo.
Z dodajanjem ostankov kave boste privabili tudi številne deževnike, ki bodo pomagali pri razgradnji in prezračevanju komposta.
Pri kompostiranju v manjših kompostniki je priporočjivo, da ostanki kave ne presežejo 25% celotne mase za kompostiranje. Pri večjih kompostnikih pa bo takšenm delež že težko doseči.

Alelopatski učinki ostankov kave

Čeprav se včasih ostanke kave priporoča tudi kot neke vrste zastirka, je njihova uporaba neposredno na gredi manj priporočljiva. Vzrok je, da imajo lahko na gredi alelopatski učinek. Alelopatija je pojav, ko rastline preko svoji snovi zavirajo rast in uspevanje drugih rastlin. Najbolj znana je kombinacija paradižnika in črnega oreha. Slednji bo močno zaviral rast paradižnika. Le-ta pa je občutljiv tudi na ostanke kave. Z njihovim kompostiranjem pa bo prišlo do pretvorbe snovi s pomočjo bakterij in deževnikov, zato je njihova uporaba na kompostu neškodljiva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja