Arhiv kategorij: Začimbnice

Origano - okusni vrt

Origano je odličen dodatek številnim jedem

Matevž

Origano - okusni vrtOrigano s svojimi številnimi oblikami in barvami listov ni samo enkratna začimbnica, temveč tudi krasno poživi vaš okusni vrt.

Rastišče

Origano bo najbolje uspeval na sončnem rastišču in dobro odcednih tleh. Še posebej pomembno je polno sonce, saj bodo rastline proizvajale več eteričnih olj in bodo tako bolj aromatične. V kolikor boste ratlino posadili v težka tla, zemljo okrog rastline zmešajte z nekaj peska, da izboljšate odvodnjavanje. Odrasle rastline dobro tolerirajo sušo, zaradi česar so primerne tudi za sušnejše lege.

Izbor vrst in kultivarjev

Origano kot pokrovnica

Kultivar O. vulgare ‘Compactum’ zraste do 15 cm visoko in 30 cm v širino. Skupine majhnih rožnatih cvetov sedijo nad zelo aromatičnimi ovalnimi listi. Za nekaj večjo višino pa uporabite O. x onites, ki lahko zraste do 60 cm visoko. Zacvetel bo v beli in rožnati barvi. Njegovi svetlo zeleni listi bodo poleti porumeneli, kar je povsem normalno in ni znak težav.

Sorte, ki so tudi v okras

Origano O. vulgare ‘Aureum Crispum’ doseže 45 cm višine ima zanimive nagubane zlato rumene liste in rožnate cvetove. Pri kultivarju ‘Gold Tip’ pa so rumeno obarvani samo robovi listov. Z nežnejšo aromo je primeren v kombinaciji z zelenjavo. Aromatični belo-zeleni listi origana O. vulgare ‘Polyphant’ pa se krasno podajo k perutnini. Nekoliko nižji je O. dictamnus, ki zraste vsega samo 15 cm v višino. Do 60 cm visoko zraste kultivar ‘Rosenkuppel’, bo pognal temno zelene liste, ki bodo krasen kontrast rožnatim cvetovom.

Močna aroma

Kultivar origana ‘Hot and Spicy’ zraste 60 cm visoko in ima močno aromatične liste. Močno aromatičen je tudi kultivar O. vulgare ssp. hirtum ‘Greek’.

V kolikor pa je izbire preveč, poskusite s pritlikavim kultivarjem O. vulgare ‘Nanum’, ki ima nizko rast (do 30 cm visoko) in je idealen za obrobe gred. Njegovi listi so nekoliko manjši od ostalih kultivarjev, vendar nikakor ne zaostajajo v aromi.

Razmnoževanje

Večina kultivarjev lahko enostavno namnožujemo z delitvijo pozno pomladi. Origana O. vulgare in O. majorana pa lahko enostavno vzgojimo tudi iz semen. Semena posejte zgodaj spomladi in jih postavite na toplo (20°C). Semena bodo za kalitev potrebovala približno 10-20 dni.

Pobiranje origana

Liste poberite še pred cvetenjem. Pri pobiranju pazite, da ne boste pobrali več kot tretjine vseh listov, saj se rastlina sorazmerno počasi zarašča. Izberite vejice z zdravimi listi, ki imajo največ arome. Pri sušenju origano vedno ločite od ostalih začimbnic, saj lahko njegova močna aroma pokvari njihov vonj. Posušene liste shranite v temni posodi.