varčujemo z vodo

Kako varčujemo z vodo, ne da bi rastline trpele pomanjkanje

Matevž

varčujemo z vodoV poletnih mesecih lahko poletna suša prinese tudi pomanjkanje vode. Zbrali smo nekaj koristnih nasvetov, kako lahko varčujete z vodo. Seveda pa lahko nasvete upoštevate tudi, če nimate problemov z oskrbo ali prepovedjo zalivanja.

Izboljšava tal

Z izboljšavo tal lahko podaljšamo čas, ki ga rastline preživijo brez zalivanja. V tla dodajte kompost ali zrel gnoj, ki bo izboljšal strukturo tal in povečal sposobnost zadrževanja vode. Vedno dodajte kompost tudi v sadilne jame. Med rastlinami nasujte zastirko, ki bo zmanjšala odparevanje vode iz površine tal.

Pomembno je tudi zatiranje plevelov, ki z vašimi rastlinami tekmujejo za hranila in vodo.

Pravilno zalivanje

S pravilnim zalivanjem rastlin lahko zmanjšate količino vode, ki je potrebna, da rastline preživijo poletno sušo. Zalivajte posamezne rastline. Pri zalivanju celotne grede s pršilko bodo izgube vode, zaradi odparavenja iz površine tal precej večje. Ob rastline lahko namestite v tla plastične lončke ali plastične steklenice. Rastline zalivate skoznje in tako zagotovite, da bo voda prišla direktno do korenin.

Zalivajte raje dalj časa in manj pogosto. S tem boste spodbudili rastline k razvoju globokih korenin, ki bodo omogočale rastlini črpanje vode iz večje globine kot le iz površinske plasti tal. Več o zalivanju si lahko preberete tukaj.

Ob suši in pomanjkanju vode lahko zalivate manjše dele vrta, ki jih zalijemo bolje. Zalivajte po prednostni
lestvici:

  • drevesa postajajo s starostjo vedno vrednejša in težje nadomestljiva. Odraslih drevesa seveda ni potrebno zalivati, mlada drevesa pa lahko ob hudi suši odmrejo.
  • grmovnice so druge po pomembnosti, saj navadno omejujejo vrt in mu dajejo strukturo.
  • naslednje po pomembnosti so trajnice, saj nas izguba trajnic v gredi navadno precej stane
  • enoletnice v primerjavi s trajnica potrebujejo več vode, hkrati pa so sorazmerno poceni, kar pomeni, da jih ob močni suši in pomanjkanju vode žrtvujemo v korist drugih rastlin

Trata

V sušnem obdobju dvignite višino reza trate vsaj na 2,5 cm. Spodbudite razvoj močnih korenin s spomladnim in jesenskim gnojenjem z gnojilom bogatim s fosfati. Travne bilke z globokimi koreninami bodo dalj časa ostale zelene.

Zbiranje deževnice

Ob žlebovih si napravite zbiralnike deževnice. Najpreprosteje je, če uporabite kovinski ali plastičen sod oz. če imate dovolj prostora, celo več sodov. V kolikor pa postavljate novo teraso si lahko omislite podzemni rezervoar, ki ga skrijete pod teraso. Za lažje natakanje lahko sod postavite na zidake in nanj namestite pipo. V vsakem primeru pa pazite, da je zbiralnik varen za otroke, ki bi se lahko igrali v bližini.

Izbira rastlin

V kolikor na vašem območju vsako leto primanjkuje vode in je rododendron za vas enoletnica (zaradi plitvih korenin so med prvimi rastlinami, ki občutijo pomanjkanje vode), potem priporočamo izbiro rastlin, ki so prilagojene na sušna rastišča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja