ekološki vrt - zatiranje plevelov

Ekološki vrt: okolju prijazno zatiranje plevelov

Matevž

ekološki vrt - zatiranje plevelovPodobno kot na vsakem vrtu je potrebno tudi pri ekološki pridelavi zatirati plevele, ki dušijo gojene rastline. Vsak košcek tal je poln semen enoletnih plevelov in čeprav so enoletni pleveli manj problematični kot trajnice, tudi ti našim rastlinam kradejo vodo in hranila. Še posebej pogosto se enoletni pleveli pojavljajo na kultivirani zemlji. Vzrok je v tem, da s prekopavanjem tal semena plevelov spravimo na površino, kjer potem kalijo. Enoletnih plevelov se lahko lotimo na dva načina: preprečimo jim kalitev in odstranimo odrasle rastline še preden tvorijo semena.

Preprečevanje kalitve

Najenostavneje bomo enoletne plevele obvladali, če jim preprečimo, da se bodo sploh pojavili. Za rast potrebujejo pleveli kot vse ostale rastline svetlobo. Z omejevanjem dostopa do svetlobe, jih bomo postopoma uničili.
Neporasla tla lahko v ta namen prekrijete s črno folijo ali kartonskimi škatlami, ki jih dodatno obtežite, da jih ne bo odnesel veter in da povsem izključite možne špranjice, skozi katere bi lahko sijala svetloba. Med rastlinami izbirajte rastline, ki tvorijo goste sestoje, pod katerimi je močna senca. Uporabljajte kvalitetne kalice in sadike, ki bodo lahko tekmovale s pleveli za vodo in hranila. Kompeticija je eden izmed pomembnih procesov izločanja organizmov v naravi. Neuporabljena gola tla zasadite s pokrovnicami ali pa pokrijte z zastirko. Slednja bo zmanjšala tudi odparevanje vode. Pomembno pri zmanjševanju kalitve enoletnih plevelov, je tudi, da ne vnašate novih semen plevelov s kompostom. Uporabljajte lasten kompost samo v primeru, da po nanosu na gredo ne opazite novega vala kalic plevelov.

Odstranjevanje enoletnih plevelov

Žal nič ni bolj natančno in temeljito kot ročno odstranjevanje plevelov. Najbolje je površino, ki si si jo prilastili pleveli, metodično očistiti z ročnim pletjem. Poskusite in ugotovili boste, da zna biti to opravilo prijetno sproščanje od hitrega tempa modernega vsakdana. Za pletje med rastlinami na gredah lahko uporabite rezila, ki samo poreženo nadzemne dele rastline, saj pri enoletnih plevelih, poganjki ne poženejo ponovno iz korenike ali korena.

Drugo

Veliko boste naredili tudi s tem, da preverite sadike, ki ste jih kupili v vrtnariji. Zapleveljene sadike ne sodijo na vaš vrt. Na mestih, kjer ne boste poškodovali drugih rastlin pa lahko za odstranjevanje uporabite tudi gorilnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja