Robidnice (maline, robide) navdušujejo z okusom

Matevž

RobidniceMed zelo priljubljene koristne grmičevje spadajo tudi robidnice kot so npr. maline in robide, ki jih prištevamo k istemu rodu Rubus.

Robidnice so odličen vir vitamina C in prehranskih vlaknin. Vsebujejo pa tudi vitamina A in K.

Kam posadimo robidnice

Robidnice ima najraje s humusom bogata, dobro odcedna tla z rahlo kislim pH (6.0-6.5). Robide so pri tem nekoliko bolj odporne na težka tla in z njimi povezane bolezni rastlin. Pri sajenju malin in robid se moramo izogniti rastiščem, kjer so pred tem rastla sadna drevesa ali vinska trta, saj lahko pride do nastanka tumorja koreninskega vratu, ki ga povzroča bakterija Agrobacterium tumefaciens. Prav tako pa jim po možnosti namenimo prostor odmaknjen od gred, na katerih gojimo razhudnikovke (nrp. jajčevci, paradižnik, paprika, itd.).

Kako posadimo maline in robide

Maline in robide navadno gojimo v vrstah. Rastline posadimo nekoliko globje, kot so bile posajeje v vrtnariji. Med posameznimi rastlinami pustimo 60 cm razmaka, medtem ko naj bo med vrstami vsaj 2 m razmaka.
Vse vrste robidnic navadno gojimo ob podpori, s čimer izboljšamo kvaliteto plodov in so olajšamo pobiranje. Izberemo lahko “T” ali “V” način podpore, ki pa ne vplivata na rast in plodenje. Pri “T” načinu je podporna žica pritrjena na podpornike, ki so oblikovani v obliki črke “T” ali v obliki križa. Pri “V” načinu pa po dva podpornika oblikujeta črko “V”.

Oskrba malin in robid

Obrezovanje malin

Korenine malin in robin so trajne, medtem ko so poganjki dvoletni. Pri tem ločimo enkrat in dvakrat rodne maline. Enkrat rodne maline rodijo sredi poletja. Pri teh vrstah po obiranju porežemo poganjke do tal, saj ne bodo več rodili. Pri dvakrat rodnih malinah pa bodo poganjki rodili najprej v jeseni, nato pa še poleti prihodnje leto. Poganjki so torej dvoletni in zaključijo svojo rodnost poleti. Takrat vse plodne poganjke porežemo do tal. Jeseni pa po obiranju poganjke pustimo, saj bodo ponovno rodili prihodnje leto. Odrežemo jim lahko samo suh vrhnji del, na katerem so se razvijali plodovi te sezone. Letošnje in lanske poganjke boste hitro ločili po barvi. Novi poganjki so zelenkasti, medtem ko lanske poganjke prekriva tanka rjava skorja.

Dodatno preko sezone z rednim obrezovanjem vzdržujemo dobro osvetljenost in prezračenost rastlin. Poskusite vzdrževati približno 40 cm široko vrsto poganjkov. Vse poganjke, ki zrastejo izven te širine pa enostavno odstranite. Rezultat obrezovanja naj bi bilo približno 8-10 poganjkov na pol metra dolžine vrste.

Obrezovanje robid

Robide obrezujemo spomladi, ko grm očedimo in po potrebi zredčimo. Takrat odstranimo vse odmrle, poškodovane in šibke poganjke. Preostale poganjke pa po potrebi zredčimo na do pet močnih poganjkov. Preko poletja poganjke nekoliko krajšamo, tako da bodo stranski poganjki nosili nekje 3-5 brstov. Po potrebi pa zredčite tudi nove poganjke, ki so pognali iz tal. Po obiranju poganjke, ki so rodili porežemo do tal, saj so zaključili s plodenjem.

Zalivanje

Robidnice imajo plitev koreninski sistem, kar pomeni, da bodo rastline ob močnejši suši potrebovale izdatno zalivanje. Za zmanjšanje potrebe po vodi uporabljajte zastirko in redno odstranjujte plevele, ki bodo z robidnicami tekmovali za vodo.

Gnojenje

Rastline moramo vsako leto pognojiti s popolnim mineralnim gnojilom (10-10-10). Za boljšo izrabo hranil in vode je potrebno omejiti razrast plevelov, kar najlažje doseženo z zastirko.

Bolezni malin in robid

Čeprav lahko pri malinah najdemo kar nekaj bolezni, je najnevarnejša malinova sušica. Slednja povzroča odmiranje lubja, kar vodi v propad poganjkov. Pri tem pa je sušico sorazmerno lahko preprečevati, saj se najpogosteje pojavlja v zanemarjenih in pregostih nasadih. Že med rastjo odstranjujte odvečne poganjke, s čimer boste zagotovili ustrezno gostoto in dobro prezračenost nasada.

Pri malinah lahko najdemo tudi nekaj virusnih obolenj, ki pa jih najlažje preprečimo s sajenjem zdravega rastlinskega materiala preverjenih gojiteljev.

Nekatere sorte robidnic

Malina ‘Willamette’ je zelo pogosta zgodnja sorta malin z rdečimi plodovi. Primerna je za predelavo v sok ali marmelado.

Malina ‘Polka’ je dvakrat rodna sorta maline. Sorta bujno obrodi. Plodovi so veliki in temno rdeči. Rodi od sredine do prvega mraza in na istih poganjkih še prihodnjega julija.

Robida ‘Nessy’ je sorta robide brez trnov. Plodovi so temni in bleščeči. Rodi med sredino avgusta in prvimi pozebami.

Robida ‘Chester Thornless’ je še ena sorta robide brez trnov. Rodi od sredine avgusta do prvih zmrzali. Plodovi so čvrsti in odlični za zmrzovanje ali marmelado.

2 odziva na “Robidnice (maline, robide) navdušujejo z okusom

 1. Spoštovani !

  Kje v moji bližini lahko nabavim maline POLKA ?

  Hvala in lep pozdrav !

  Anton Banko
  Dragomelj 80 P. Domžale

  1. Spoštovani,
   žal resnično ne vem kdo v okolici Ljubljane ponuja te maline. Vem, da jih imajo v ponudbi Predikat (Zdole), Moga (Maribor) in Rast Baznik (Krška vas). Od teh vsaj Moga pošilja rastline tudi po pošti.
   Lep pozdrav,Matevž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja