Ekološki vrt: bananini olupki na kompostu

Matevž

bananini olupkiImate radi banane in ekološko vrtnarjenje? Potem lahko sedaj združite obe veselji 🙂 Bananini olupki na kompostu so odličen način, da v kompostni kup vnesete dodatno organsko snov in hranila.

Kompostiranje bananinih olupkov je enostavno

Bananine olupke lahko kompostirate cele, vendar boste s tem podaljšali čas, ki ga potrebujejo, da se povsem razgradijo. Bolje je, če jih nekoliko narežete, kar bo pospešilo njihovo razgradnjo. Včasih se med nasveti najde tudi priporočilo, da se bananine olupke zakoplje neposredno na gredo ob npr. vrtnice, ki potrebujejo veliko kalija. To je vsekakor možnost, vendar smo v preizkusu obeh možnosti opazili, da so se hitreje razgradili na kompostnem kupu. Tako je bolje, če olupke kompostiramo in potem za gnojenje uporabimo kompost, saj bodo tako hranila hitreje na voljo rastlinam.

Bananini olupki dodajo hranila

Podobno kot lesni pepel, bodo bananini olupki na kompost dodali hranila kot so npr. kalcij, magnezij, žveplo, fosfor, kalij in natrij. Vsi ti elementi so nujno potrebni za rast in razvoj rastlin. Dodatek organske snovi pa bo pomagal pri zračnosti kompostnega kupa. Organska snov je pomembna tudi kasneje za gredo, saj bo povečevala zračnost in zadrževanje vode, ne da bi pri tem povzročila poplavitev korenin.

Preglednica vsebnosti elementov v olupkin banan (BP) in plantain banan (PP):

Vir: Metal analyses of ash derived alkalis from banana and plantain peels (Musa spp.) in soap making

Bananin pripravek

Namesto kompostiranja lahko izberete tudi tekoč pripravek iz bananinih olupkov. Priprava je povsem enaka kot pri drugih pripravkih – nekaj baninih olupkov zalijte z vodo in pustite namočene nekaj dni. Pripravek odcedite, nekoliko razredčite z vodo in uporabite za zalivanje rastlin, ki jih boste tako tudi pognojili z minerali iz banininih olupkov. Olupke, ki ste jih odcedili pa lahko še vedno dodate na kompost in tako dodatno izkoristite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja