naravna gnojila

Naravna gnojila za ekološko vzgojo

Matevž

naravna gnojilaZ vedno boljšim zavedanjem o pomembnosti zdrave prehrane, se vedno več ljudi odloča, da bo na vrtu omejilo ali povsem odpravilo uporabo mineralnih gnojil in kemičnih sredstev za zatiranje škodljivcev. Pri tem prehod na ekološko pridelavo ni nekaj, kar bi povečalo število problemov pri gojenju zelenjave. Kemična sredstva so le hitrejša pot do rezultata, ki pa za seboj prinese številne druge probleme. Bomo pa z ekološkim načinom pridelave morali nekaj več časa nameniti pripravi tal, saj so slednja pomemben korak k zdravim rastlinam.
Pri pripravi tal je zelo pomembna količina hranil, ki so na voljo rastlinam. Vsako leto s pridelkom in ostanki rastlin, ki jih odstranite iz gred, odnesete tudi veliko hranil. Slednja morate naslednje leto vrniti na gredo v obliki gnojil. Za gnojenje lahko uporabite naravna gnojila kot sta npr. kompost ali živalski gnoj, ki bodo počasi sproščali hranila preko celotne sezone. Rastline bodo tako imele vedno dovolj hranil in ne bodo podivjale kot se lahko zgodi pri uporabi mineralnih gnojil. Vsa naravn gnojila pa imajo svoje prednosti in slabosti, ki jih lahko preberete v spodnjem pregledu gnojil.

Različni tipi gnojil

Domači kompost

Najlažje samo pridelamo kompost, ki ga dobimo s kompostiranjem rastlinskih ostankov iz okrasnega in zelenjavnega vrta. Kompost vsebuje precej več hranil kot si navadno mislimo. V kolikor je kompost zelo grudičast, ga razporedite po celotni površini in čez zimo se bo počasi sam od sebe razgradil in razpadel. Slaba stran domačih kompostov je, da lahko v kolikor niste dovolj natančni, vsebuje veliko semen plevelov, ki bodo na gredi kalili in povečali potrebo po pletju.

Kravji gnoj

Kravji gnoje je zelo bogat s hranili in je odlično naravno gnojilo za izboljšanje revnih tal. S kravjim gnojem lahko dobro nahranite tudi bolj požrešne vrste zelenjave kot sta npr. krompir in paradižnik. Za najboljši učinek vsako leto dodajte tanek sloj preko celotne grede. Pazite pa, da gnoj ni svež, temveč je preležal vsaj 12 mesecev.

Konjski gnoj

Konjski gnoj je nekoliko finejše strukture kot kravji in vsebuje manj hranil. Konjski gnoj je odlična izbira, če želite povečati količino hranil in hkrati izboljšati teksturo tal. Za razliko od kravjega gnoja ima konjski nekoliko večje delce rastlin, kar pomeni, da lahko v njem najdemo tudi semena različnih plevelov. Slednjih se lahko rešite s kompostiranjem konjskega gnoja.

Kurji gnoj

Kurji gnoj je med vsemi naravnimi gnojili najbogatejši s hranili. Uporabite gnoj, ki je star vsaj 6 mesecev. Pred nanosom na gredo ga zmešajte s slamo, nato pa ga v tankem sloju razporedite po celotni gredi. Kurji gnoj vsebuje več dušika in fosforja kot kalija, zaradi česar je potrebno slednjega dodati z dodatnim gnojilom kot je npr. lesni pepel ali olupki banan.

Drugi dodatki za bogatenje tal

Za bogatenje tal lahko uporabljamo tudi različne druge dodatke kot je npr. lesni pepel in kavni ostanki, čeprav je slednje bolje uporabljati za izboljšanje komposta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja