špinača

Špinača – zeleni listi polni okusa in vitaminov

Matevž

špinačaSolate so del našega vsakodnevnega jedilnika in včasih je potrebno v slednjega vnesti nekaj sprememb. Pri tem se odlično obnese špinača. Določena generacija ljudi se bo še spomnila Popaja in morda tudi kakšne zgodbe, ki so nam jo pripovedovali starši, da nas prepričajo, da pojemo vsaj žličko špinače. Naj vas potolažim, da je špinača v kuhinji doživela preporod in se z njo ukvarjajo tudi številni priznani kuharji. Z lastno pridelano špinačo pa boste dosegli okuse, ki jih nikakor ne bi mogli izvabiti iz špinače kupljene v trgovini.

Špinača je tudi odličen vir prehranskih vlaknin in vitaminov kot so vitamin A, B in K.

Špinača potrebuje malo pozornosti

Špinačo je najbolje sejati neposredno na gredo. Le v kolikor imate resne težave s polži, bo bolje, če kalice vzgojite v loncih in jih nato presadite na gredo.

Najprej pripravite gredo tako, da jo prekopljete z vilami in v tla dodate kompost. Potem napeljite vrvice, s katerimi si označite sejalno vrsto. Sejanje špinače v vrste, namesto enakomerno po celotni gredi, bo izboljšalo prezračenost med rastlinami in preprečilo razvoj bolezni. Skopljite manjši jarek, v katerega boste posejali semena in ga zalijte. S tem boste poskrbeli, da bodo semena dobro in enakomerno namočena ter bodo uspešno kalila. Med semeni pustite 2-3 cm prostora, med vrstami pa naredite 30 cm razmik. Z majhnimi razmiki med semeni si boste zagotovili enakomerno in gosto rast kalic, ki pa jih boste morali kasneje razredčiti. Med posameznimi rastlinami naj bo približno 15 cm prostora. Po vsakem redčenju vrste rastlin dobro zalijte, s čimer boste poskrbeli, da se bo zrahljana prst ponovno usedla okrog korenin preostali rastlin.

Liste špinače nabirajte za sprotno uporabo. Pri tem jih je najbolje nabrati zjutraj ali zgodaj dopoldne, ko vsebujejo še največ vlage.

Ne pozabite preveriti tudi dobre in slabe sosede špinače.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Še nekaj nasvetov

Za čim daljšo sezono okusnih listov, vsakih 14 dni posejte nekaj sejalnih vrst špinače.

Špinača navadno ne pesti preveč težav, vendar lahko pritegne lačne polže. Poskusite jih zaustaviti z metodami, ki so vam dobro služile že do sedaj. Kasneje v sezoni so lahko problem tudi gosenice, ki jih najlaže odstranite ročno ali pa rastline prekrijte z mrežo. Slednja bo preprečila metuljem, da bi odložili jajčeca.

Poskusite lahko tudi z drevesasto špinačo. Drevesasta špinača ni prava špinača, temveč gre za metliko (Chenopodium giganteum), ki jo lahko uporabljamo enako kot navadno špinačo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja