Ustvarite si barvit zelenjavni vrt

Matevž

Barvit zelenjavni vrt
Pogost razlog zakaj ljudje na svojem vrtu ne gojijo zelenjave je, da se jim zdi, da na vrtu ni dovolj prostora za oddeljen zelenjavni vrt. Rešitev pa je precej preprosta združite oba tipa vrta. Zelo enostavno lahko na isti površini pridelujete zelenjavo in sadje ter gojite okrasne rastline.

Kako začeti

Pri ustvarjanju takšnega vrta si zamislite barvite preproge. Najenostavnejši način ureditve je ustvarjanje močnih kontrastov. Poskusite lahko z barvnimi nasprotji kot je npr. kombinacija rdečega in zelenega radiča, ki se vije po vrtu. Ali pa kombinirate sadno drevje z nekoliko nižjimi rastlinami kot je sladka koruza. Seveda združite tudi različne oblike rastlin.

Pri oblikovanju gred v ozadje postavite rastline kot so npr. vzpenjavi fižol, artičoka ali blitva. Te rastline potem obdajte s 3-4 serijami drugih rastlin. Lahko npr. poskusite s kombinacijo špinače, solate in timijana. Za velike atraktivne liste pomešajte med rastline še bučke in jih kombinirajte z bolj pokončno rastočimi zelenjavnicami ali okrasnimi rastlinami. Ne pozabite postaviti tudi kakšne pergole, ki jo lahko prekrijete z okrasnimi rastlinami ali pa jo namenite fižolu.

Pomembno je tudi, da premislite o velikosti posameznih rastlin preko posameznih obdobij. S tem lahko opazite “luknje”, ki jih izkoristite za kakšen hiter pridelek. Pod rastoče sončnice lahko posejete solato, ki jo boste pobrali še preden bo sončnica zrasla v velikanko, pod katero bo težko preživela kakšna rastlina.

Zelenjavni vrt enostavno poživite še z dodatkom okrasnih rastlin, ki jih posadite med zelenjavo. Poleg okrasne vloge bodo številne okrasne rastline privabljale opraševalce in s tem pomagale pri vašem pridelku. Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na koristnost številnih okrasnih rastlin pri preprečevanju razvoja škodljivcev in bolezni.

Za maksimalno barvitost

Zelene barve je na vrtu seveda na pretek, kljub temu pa lahko z premišljeno izbiro dodate številne odtenke, ki dodatno popestrijo vrt. Bučke imajo prekrasno zelene liste, ki pridejo zaradi svoje velikosti, še dodatno do izraza. Nasprotno ima špinača ‘Fordhook Giant’ bela stebla in temno zelene liste. Veliko odtenkov zelene pa lahko ustvarite tudi z različnimi sortami solate.

Za zlato rumeno barvo je najenostavneje izbrati origano. Lahko pa rumeno barvo dodate tudi s plodovi. Posadite rumeno plodeče čilije kot je npr. ‘Tasty Grill’ ali paradižnike. Češnjeva paradižnika ‘Balconi Yellow’ in ‘Gold Nugget’ sta samo dva iz pestre izbire rumeno plodečih kultivarjev.
Rdečkaste odtenke lahko seveda dodate z različnimi radiči, vendar se pri tem izbor še ne konča. Na voljo so vam še temno škrlatni listi rdeče pese ‘Bull’s Blood’ in številni kultivarji blitve.

Za modrikaste in srebrnkaste tone posadite artičoko, ki je tudi skoraj že okrasna rastlina, saj bo popestrila vrt s svojimi srebrnkastimi listi. Za okusen okras z modrikastimi listi posadite še zelje ‘January King’.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja