grah

Grah – slasten in iz domačega vrta

Matevž

grahČe bi ocenjevali okusnost in teksturo zelenjave, bi najvišje točke vsekakor prejel sladki grah. Pri tem pa je na domačem vrtu vzgojeni grah precej bolj okusen kot zelenjava, ki jo kupimo v trgovinah. Vsak, ki ga bo gojil na vrtu, se bo moral sprijazniti s tem, da nekaj pridelka nikoli ne bo prispelo do kuhinje, saj ga boste pojedli že na poti do tja.
Grah je zelenjava, ki ima zelo visoko vsebnost beljakovin, zaradi odlična izbira za vegetarijance in športnike. Vsebuje tudi veliko prehranskih vlaknin, vitamina A in vse vitamine skupine B. Pozitivni učinki graha vključujejo tudi zniževanje ravni sladkorja in škodljivega LDL holesterola v krvi.

Sejanje graha

Za zgodnji pridelek posejte grah v rastlinjaku ali prostoru brez zmrzali. Na vrt jih presadite, ko bodo rastlinice velike 12-15 cm. S tem boste preprečili, da bi jih poškodovali polži ali ptice. Na gredi grahu namenite prostor na polnem soncu ali rahli senci.
V kolikor želite grah posejati neposredno na gredo, počakajte, da se vreme nekoliko otopli, nato pa vsakih dva do tri tedne posejte linijo rastlin. V ta namen izkopljite 5 cm globok jarek in vanj posejte semena. Z večkratno setvijo si boste podaljšali sezono graha, saj se sladki grah ne skladišči preveč dobro. Za podporo rastlin uporabite razvejane veje, na katere se bodo lahko dobro pritrdile in dvignile sočne liste stran od lačnih polžev. Na manjših gredah posejte grah v krog, s čimer boste rastline lahko vzgojili na obelisk, ki ga prekrijete z mrežo. Slednja bo mladim rastlinam olajšala vzpenjanje.

Kako gojimo grah

Ob bolj suhem vremenu rastline dobro zalivajte, saj grah potrebujejo konstantno vlažna tla. V kolikor se bodo tla izsušila bo vaš grah naglo zaključil s tvorbo novih plodov. Na lažjih peščenih tleh zato okrog rastlin natrosite kompost ali zastirko, s čimer boste zmanjšali odhlapevanje vode.
Plodove pobirajte sproti, saj bodo drugače postali žilavi. Zrele plodove boste zlahka prepoznali, saj se bodo začeli napihovati in se bodo prelomili z glasnim pokom.

Ne pozabite preveriti tudi dobre in slabe sosede graha.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Škodljivci in bolezni graha

V kolikor imate na vrtu pogosto težave s ptiči je dobro, če rastline zaščitite z mrežo proti ptičem. Pri tem pazite, da je mreža dovolj groba, da bodo lahko čebele nemoteno prehajale skoznjo. Seveda pa lahko rastline prekrijete tudi z gosto mrežo, ki jo odstranite, ko rastline začnejo odpirati prve cvetove. Takrat so navadno že dovolj velike, da jim ptiči ne škodijo več.

Med boleznimi se na grahu pojavlja pepelasta plesen, ki je pogostejša v poletnem obdobju.

Semena graha, ki ste jih posejali neposredno na gredo, lahko privabijo tudi bramorja.

Skladiščenje graha

Grah je najbolje nabirati sproti. Nabran neoluščen grah lahko na hladnem počaka teden dni, za daljše shranjevanje pa je bolje, če grah oluščite in zamrznete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja