majski hrošč

Majski hrošč in njegove požrešne ličinke

Matevž

majski hroščMajski hrošč je pogost škodljivec na naših vrtovih. Največjo škodo delajo njegove ličinke – ogrci, ki zaradi prerazmnožitve občasno naredijo veliko škodo celo na travni ruši. Pri nas se pojavljata dve med seboj podobni vrsti – poljski in gozdni majski hrošč. Poljski majski hrošč je pogostejši in malo večji od gozdnega.

Majski hrošč za razvoj potrebuje več let

Razvoj majskega hrošča poteka tri leta, četrto leto pa po prezimitvi v tleh odrasli hrošči koncem aprila ali v začetku maja zlezejo iz tal in objedajo listje gozdnih in sadnih dreves.

Samice letajo do 2 kilometra daleč in odlagajo jajčeca najraje na sončne zapleveljene travnike. Samica v tla odloži več jajčnih legel, skupaj do 80 jajčec. Po 4 do 6 tednih se izležejo ličinke – ogrci, ki v tem letu ne naredijo opazne škode in prezimijo po prvi levitvi v septembru. Ogrci so bele do 65 mm velike ličinke z rjavo glavo in tremi pari oprsnih nog. Telo je upognjeno v obliki črke “C” in na koncu odebeljeno.

V drugem letu se sredi aprila ogrci začno bolj intenzivno hraniti, hitro rastejo in zaradi svoje požrešnosti lahko naredijo ogromno škodo. Škoda na rastlinah se močno poveča po drugi levitvi v juniju, ko nastanejo ogrci tretjega stadija. Le-ti se požrešno hranijo do jeseni, ko se spet umaknejo prezimovati globlje v tla. Ogrci se premikajo za svežo hrano vodoravno po tleh tudi do metra na dan, kar pomeni, da škoda ni omejena le na manjši del tal, temveč lahko obsega precej širšo površino.

Tretje leto so ličinke nekoliko manj požrešne v svojem prehranjevanju, čeprav še vedno  nadaljujejo z objedanjem. Škoda zaradi objedanja tako ni tako opazna. Konec junija ali v juliju se zabubijo in po dveh mesecih se izvalijo hrošči, ki ne zapustijo tal, temveč v njih prezimijo do pomladi, ko začnejo letati naokrog.

Zatiranje

Za zatiranje lahko uporabimo insekticide z imidaklopridom. Za okolju prijaznejši način zatiranja pa lahko izberete bio-insekticide, ki vsebujejo entomopatogeno glivo Beauveria brongniartii.

Če se pojavi na vaši trati, poskusite trato čim bolje oskrbeti, da si bo lahko čim prej opomogla. To vključuje redno gnojenje, prezračevanje in redno košnjo. Gosta trata bo pomagala tudi zmanjšati površino tal, ki bi samicam majskega hrošča lahko služila za odlaganje jajčec.

8 odzivov na “Majski hrošč in njegove požrešne ličinke

 1. Zaradi toksičnosti za korsitne žuželke je imidakloprid (Confidor, Kohinor) omejen na uporabo v trajnih rastlinjakih. Uniči jih tudi klorantraniliprol (Coragen) in tiametoksam (Actara). LP, Aleksander

 2. Meni so se zaredili v posodah z limonovci, zato insekticid ne pride v poštev. Na travnikih so uporabljali raje glivo Trihoderma, pod komercialnim imenom Melocont, Pilzgerste, ki ni škodljiva,

  1. Pozdravljeni, hvala za obvestilo. Sem poleg vašega komentarja dodal informacijo tudi k članku, da bo koristilo še drugim. Lep pozdrav, Matevž

 3. Nisem še imela priložnosti uporabiti insekticidov, ki bi uničili ličinke majskega hrošča, le teh je obilo v cvetličnih lončkih, ki sem jih prinesla na vrt, da bi presadila lončnice. Poiskusila sem jih uničiti z apnom in bencinom, neuspešno , sploh niso poginili. Če npr.daste v apneni prah polže,tiste oranžne-poginejo takoj. Prosim za ime konkretnega insekcitida-hvala.l.p.

  1. Pozdravljeni,
   lahko z granuliranimi insekticidi, ki se jih zakoplje v tla (aktivna snov teflutrin ali klorpirifos) ali sredstvom Neeazal – T/S. Naj bi bilo pa kemijsko zatiranje različno učinkovito glede na stadij razvoja ličinke.
   Lep pozdrav, Matevž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja