Siva plesen

Siva plesen okužuje okrasnice in zelenjavo

Matevž

Siva plesenSivo plesen povzroča gliva Botrytis cinerea, ki zelo pogosto napada rastline. Prepoznamo jo po sivkasti kosmati rasti, ki prekriva okuženo rastlinsko tkivo. Gliva lahko napade številne rastline, pri čemer so najbolj izpostavljene tiste, ki jih gojimo v steklenjakih oz. prostorih z visoko zračno vlago. Pogosto jo najdemo tudi na plodovih, ki vsebujejo veliko vode kot so npr. jagode.

Siva plesen okuži rastline preko ran, pri čemer najlažje okuži rastline, ki so izpostavljene stresu. Najpogosteje jo najdemo na jablanah, vinski trti, jagodah, robidah, malinah, fižolu, kumarah, bučkah, solati in paradižniku. V zaprtih in vlažnih prostorih lahko okuži tudi različne okrasne rastline kot so npr. ciklame, krizanteme, pelargonije, jegliče in pravzaprav večino okrasnih rastlin.

Simptomi sive plesni

Simptomi okužbe s sivo plesnijo se kažejo kot siva prevleka, ki je v suhih razmerah lahko omejena na majhen del rastline, vendar se v vlažnem vremenu hitro razširi. Okuženi deli rastline se posušijo in navadno propadejo. Pri nekaterih rastlinah lahko siva plesen povzroči tudi odmiranje celih poganjkov. Okužba jagod in grozdja pa navadno vodi v razvoj gnilobe, ki uniči plodove.

Biologija

Gliva B. cinerea je saprofit (prehranjuje se z mrtvim rastlinskim materialom), vendar lahko pod določenimi pogoji okuži tudi živo rastlinsko tkivo. Njene spore do prisotne povsod in se raznašajo z vetrom. Gliva prezimi na mrtvem rastlinskem materialu, na katerem tvori sklerocije. Slednji kalijo in sprostijo spolne spore, ki jih raznaša veter. Precej številčnejše pa so nespolne spore (konidiji), ki se sproščajo iz značilnih sivih kosmatih plevlek.

Poleg sive plesni obstajajo še nekatere sorodne vrste, ki prav tako povzročajo bolezni vrtnih rastlin: vrsta B. galanthina okužuje predvsem zvončke, B. peoniae najdemo na potonikah, B. fabae pa na bobu.

Zatiranje

Za preprečevanje razvoja sive plesni je zelo pomembna ustrezna higiena. Slednja je še posebej pomembna pri vzgoji rastlina v rastlinjakih. V rastlinjakih redno odstranjujte odmrle liste, poganjke in cvetove. Pazite tudi na ustrezno zračenje, ki bo ustrezno znižalo vlago in možnost razvoja sive plesni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja