brstični ohrovt

Brstični ohrovt – okusno mini zelje

Matevž

brstični ohrovtBrstični ohrovt je ena najmlajših vrst zelja, saj so ga vzgojili pred komaj dobrimi sto leti. Je tipična zimska zelenjava, saj brstičke, ki rastejo na steblu pobiramo z rastline v hladnih dneh.
Zaradi zelo dobre odpornosti na zmrzovanje je čas pobiranja brstičnega ohrovta precej daljši kot pri zelju in se podaljšuje v pozno jesen. Še bolje je, če na vrtu tudi nekoliko pomrzne, saj se del škroba pretvori v preproste sladkorje, kar močno izboljša okus.

Kako gojimo brstični ohrovt

Vzgoja brstičnega ohrovta je podobna vzgoji zelja, čeprav potrebuje nekoliko več zaščite pred škodljivci. Ta dvoletna rastlina ima močno olistano steblo in zraste do metra in pol visoko, zaradi česar je potrebno malo razmisleka, kam ga boste posejali.
Na vrtu mu namenite sončno in zavetrno rastišče. Brstični ohrovt se bo dobro počutil v soseščini solate, korenje in krompirja. Ne mara pa soseščine čebule.
V rastlinjaku ga sejemo že ob koncu zime, na gredo pa šele v začetku pomladi. Sadike na gredo presajamo v začetku poletja. Ob suhem poletnem vremenu ga je potrebno zalivati, da se zemlja ne bo preveč izsušila. Za boljše uspevanje ga sredi poletja pognojite z gnojilom z veliko dušika. Priporočljivo je tudi, da konec septembra odstranite temeljni brst, kar omogoči rastlini, da razvije velike, lepo oblikovane brste.
Jeseni lahko izkopljemo celotno steblo in ga obesimo v hladen prostor. Tako bodo brstiči ostali sveži dalj časa. Nabran brstični ohrovt lahko 3-4 dni hranite v hladilniku. Za daljšo shranjevanje pa ga poparite in zamrznite.

Pregled opravil po mesecih:

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Avg
Sep
Okt
Nov
Dec
setev
presajanje
pobiranje

Brstični ohrovt za zdravje

Brstični ohrovt je bogat z vitamini A, C in vitamini iz skupine B in K ter minerali, predvsem s fosforjem, kalijem, kalcijem in železom. Vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki imajo antioksidantno aktivnost.

Pečen brstični ohrovt z granatnim jabolkom

Brstični ohrovt z granatnim jabolkomIzbrali smo preprost recept, v katerem svežina granatnega jabolka lepo dopolni močnejši okus brstičnega ohrovta.

Za dve osebi potrebujete:

  • 250 ml brstičnega ohrovta
  • polovico granatnega jabolka
  • oljčno olje
  • sol
  • čili

Brstični ohrovt razpolovite in odstranite grše zunanje liste. Brstiče potem položite v ognjevarno posodo in nakapajte z oljčnim oljem. Postavite v pečico in pečite, dokler se ohrovt ne zmehča. Postrezite ga kar ognjevarni posodi, pri čemer nanj potresite še polovico granatnega jabolka (za najlažji način čiščenja granatnega jabolka si oglejte tale video).

Vir recepta: http://deliciouslyella.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja