semena - shranjevanje semen

Zasejte vrt iz lastnih semen

Matevž

semena - shranjevanje semenSemena so rojena za preživetje, kar nam dokažejo vsakič, ko posejemo semena, ki smo jih po več letih našli v vrtni hišici. Pri tem pa je potrebno priznati, da seveda obstajajo razlike. Nekatera semena zob časa prenašajo precej bolje od drugih, zaradi česar se splača potruditi in semen skladiščiti pri optimalnih razmerah.
Komercialni pridelovalci semen namenijo veliko svojih kapacitet razvoju shranjevanja semen. Nasprotno pa doma nimamo na voljo visoko tehnoloških naprav. Še vedno pa z lahkoto nadzorujemo dva izmed pomembnih dejavnikov – vlago in temperaturo. Z naravnim sušenjem nabranih semen in skladiščenjem na suhem, lahko podaljšamo čas skladiščenja. Pomembno je tudi, da semena skladiščimo pri nizkih temperaturah, s čimer preprečimo prezgodnjo kalitev. Suha in hladna mesta so torej kot nalašč za dolgotrajno shranjevanje semen.

Podaljšajte čas skladiščenja

Številna podjetja, ki se ukvarjajo s pridelavo semen, semena neprodušno zaprejo v semenske vrečke. S tem preprečijo, da bi semena absorbirala vlago iz zraka, vse do trenutka, ko paket odpremo. S takšnim skladiščenjem ostanejo semena viabilna dalj časa tudi, če jih skladiščimo na sobni temperaturi.
Odprte semenske vrečke skladiščite v plastičnih posodah, ki jih lahko neprodušno zaprete. Vanje dodajte tudi vrečke silikagela, ki bo nase vezal vlago iz zraka. Posodo shranite v hladilniku ali hladnem prostoru.

Nabiranje semen

Prepričajte se, da so semena povsem zrela, predem jih naberete. Nekatera semena lahko naberete neposredno iz rastlin, medtem ko boste pri drugih vrstah imeli več težav, saj se bodo stroki razleteli in raztresli semena po okolici. Redno pregledujte rastline in poberite vse zrele stroke preden se razletijo. Postavite jih na časopisni papir in postavite na sončno suho mesto ter počakajte, da sprostijo svoj dragoceni tovor. Ko se semena sprostijo, odstranite še ostanke plodov in semena shranite v označene papirnate vrečke ali pisemske ovojnice.

Kako dolgo lahko shranjujemo semena zelenjave

Kakor rastline se tudi njihova semena razlikujejo v dolgoživosti. Semena nekaterih vrst zelenjave boste tako lahko uporabili tudi po več letih skladiščenja,  medtem ko bodo druga preživela le kakšno sezono.

Kratko živeča semena Srednje dolgo živeča semena Dolgo živeča semena
1-2 leti 3-4 leta več kot 5 let
rdeča pesa korenček zelje
por fižol cvetača
čebula grah kumare
špinača buče solata
sladka koruza bučke paradižnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja